Συνεντεύξεις στην ΕΤ1 και στο “Κανάλι Ένα 90,4” παραχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης


Συνεντεύξεις στην ΕΤ1 και στο “Κανάλι Ένα 90,4” παραχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης


Ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Χρήστος Ζώης, μίλησε σήμερα το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΤ1, στους δημοσιογράφους  Φάνη Παπαθανάσιου και Μάριον Μιχελιδάκη,  και στην εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ», από το  “Κανάλι Ένα 90,4” και στους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασιμάτη.
Το βασικό θέμα των συνεντεύξεων ήταν η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Ναυτιλίας. 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας στην Ενημερωτική εκπομπή της ΕΤ1,  αναφερόμενος στο Λιμενικό Σώμα τόνισε πως τα όρια έχουν ξεπεραστεί τόσο στα μέσα τα οποία διαθέτει όσο και σε ανθρωπινό δυναμικό, σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικής στενότητας.
Για τα στελέχη του Λ.Σ. ΕΛ.-ΑΚΤ., είπε πως είναι συγκεκριμένος ο αριθμός και απασχολούνται σε 24ωρη βάση σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών, ενώ ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένα και με άλλα καθήκοντα.
«Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω εγώ ο ίδιος επισκεπτόμενος το Φαρμακονήσι, τη Λέρο αλλά και πριν, τη Μυτιλήνη. Δίνουν ένα αγώνα πέρα από τις δυνατότητές τους με κίνητρο να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή, να υπερασπιστούν την εικόνα της πατρίδος μας στη διεθνή κοινή γνώμη και να αποδείξουν ότι το φιλότιμο παραμένει το κύριο όπλο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.» είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας.
Για τα  πλωτά άλλα και τα εναέρια μέσα που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα, ο κ. Ζώης τόνισε  πως δεν είναι σε επάρκεια και έχουν καταπονηθεί και προκειμένου να επανενταχτούν επιχειρησιακά,  θα πρέπει να υπάρχει οικονομική συνδρομή.
Σε ερώτηση για την έλλειψη Λιμενικών στα σημεία τα οποία δέχονται τις ροές των προσφύγων και μεταναστών, απάντησε πως η παρουσία του Λ.Σ. ΕΛ-ΑΚΤ. αυξάνεται σε αυτές τις περιοχές. Ήδη, τόνισε, έχουν αποσπαστεί 200 στελέχη του Λιμενικού Σώματος από όλες τις υπηρεσίες της υπόλοιπης χώρας τα οποία και έχουν ενσωματωθεί στη δύναμη που αναπτύσσεται κατά μήκος του Αιγαίου.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, ο Υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε πως τα μεγέθη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της Ελλάδος  και δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει ο αποδέκτης αυτού του τεράστιου αριθμού.
Τόνισε πως οι εταίροι μας Θα μπορούσαν να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην Τουρκία για καλύτερο έλεγχο και πρόληψη, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειες και θα πρέπει να έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Ευρώπης στο πρόβλημα, όχι μόνο στα μέσα αλλά και στην υποδοχή, την διαχείριση και διάχυση αυτού του φαινομένου.
«Είναι ένα πρόβλημα διεθνές όχι μόνο ευρωπαϊκό.» Τόνισε ο κ. Χρήστος Ζώης στο Ρ/Σ «κανάλι ένα» αναφερόμενος στη διάσταση και το μέγεθος του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφήσει τις εστίες τους λόγω πολέμου και μιλώ κυρίως για τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Ευρώπη ως προορισμό. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα ποσοστό προσφύγων ανάλογα με τις πληθυσμιακές και οικονομικές δυνατότητες της. Δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών, ούτε ένα ατέλειωτο κέντρο υποδοχής προσφύγων, δεν μπορεί να γίνει επίσης, ένα ατέλειωτο στρατόπεδο φύλαξης μεταναστών. Είναι και ένα πρόβλημα που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση και είναι πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση.»
Επεσήμανε πως κανένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο ευρωπαϊκό, όπως και κάθε εθνική προσπάθεια θα κατέρρεε εάν υπονομευόταν από τους υπόλοιπους εταίρους.

Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να γίνει μια εξαίρεση στον γενικό κανόνα του περιορισμού των προσλήψεων, δεδομένου ότι το Λ.Σ. ΕΛ.-ΑΚΤ. πρέπει να ενισχυθεί, προσθέτοντας πως «Το Λιμενικό Σώμα δεν επιχειρεί μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση.» 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL