Εισροή υδάτων σε Ι/Φ σκάφος στη Σκύρο – Εντοπισμός και διάσωση προσφύγων στη Λέσβο – Μηχανική βλάβη του Ε/Γ-Υ/Γ F/D πλοίου στον Πόρο – Σύλληψη αλλοδαπών στην Πάτρα

Εισροή υδάτων σε Ι/Φ σκάφος στη Σκύρο – Εντοπισμός και διάσωση προσφύγων στη Λέσβο – Μηχανική βλάβη του Ε/Γ-Υ/Γ F/D πλοίου στον Πόρο – Σύλληψη αλλοδαπών στην Πάτρα

Ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Σκύρου από τον Κυβερνήτη του Ι/Φ σκάφους “ROCKING CHAIR” σημαίας Αυστρίας το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Φωκάς ν. Σκύρου ότι είχε υποστεί μικρό ρήγμα στο πρυμναίο μέρος από επαφή με παρακείμενη θαλάσσια ξέρα λόγω παράσυρσης της άγκυρας με αποτέλεσμα την μικρή εισροή υδάτων την οποία αντιμετώπιζε με τακτική απάντληση υδάτων. Επίσης ανέφερε αδυναμία χρήσης μηχανών λόγω μηχανικής βλάβης και ενός (01) ιστίου του σκάφους.

Άμεσα για την περιοχή αναχώρησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και απέπλευσε ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο εντόπισε το ανωτέρω Ι/Φ με τον επιβαίνοντα καλά στην υγεία του.

Το “ROCKING CHAIR” κατέπλευσε με τη χρήση ιστίου και συνοδεία του ναυαγοσωστικού σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Λιναριάς ν. Σκύρου ασφαλώς.

Από το περιστατικό δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω Ι/Φ σκάφους μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομιστεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

*****

Στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα (50) προσφύγων προέβη, βραδινές ώρες της 29-05-16, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΤΑΧΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ''.

Συγκεκριμένα, το ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ” ν. Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρου πλωτού προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των προσφύγων, οι οποίοι παραδόθηκαν στη Σκάλα Συκαμενέας.

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Μήθυμνας.

 

*****

Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Πόρου, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Υ/Γ F/D «XVIII» Ν.Π. 11500, ότι ενώ εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Ύδρα προς Πειραιά με πενήντα έξι (56) επιβάτες και έξι (06) άτομα πλήρωμα, παρουσίασε μηχανική βλάβη και ότι θα παραμείνει στο λιμένα Πόρου.

Οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με μέριμνας της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Κατόπιν διενέργειας επιθεώρησης από μέλη Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων διαπιστώθηκε θραύση ελαστικού συνδέσμου σωλήνα ψύξεως τριβέων δεξιού κύριου ελικοφόρου άξονα δεξιάς κύριας μηχανής.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω Ε/Γ-Υ/Γ F/D πλοίου μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομιστεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

 

*****

Πέντε (05) αλλοδαποί, συνελήφθησαν μεσημβρινές ώρες σήμερα, εντός του νότιου λιμένα Πάτρας, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο πάρκινγκ του λιμένα εντοπίστηκαν οι ανωτέρω να προσπαθούν να κρυφτούν σε Φ/Γ τα οποία επρόκειτο να φορτωθούν σε Ε/Γ – Ο/Γ πλοία με προορισμό το εξωτερικό, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.

 

 

 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL