Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από δεξαμενόπλοιο και συλλήψεις στην Αλεξανδρούπολη –

Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από δεξαμενόπλοιο και συλλήψεις στην Αλεξανδρούπολη – Διάσωση Κυβερνήτη Α/Κ σκάφους στη Μήλο – Παροχή συνδρομής σε Ι/Φ σκάφος στην Αίγινα – Διακομιδή ασθενούς

 

Θαλάσσια ρύπανση αποτελούμενη από πετρέλαιο κίνησης βιοντίζελ, επιφανειακού αυτοδιαλυόμενου ιριδίζοντος φιλμ, διαπιστώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή των ναύδετων εγκατάστασης εταιρείας πετρελαιοειδών στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης του Δ/Ξ ''ΕΥΒΟΙΑΠΕΤΡΟΛ V'' Ν.Π. 12249, σημειώθηκε θραύση των δύο αριστερών κάβων πρόσδεσής του, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση του πλοίου, την αποσύνδεση του εύκαμπτου τμήματος του αγωγού σύνδεσης και την πιθανή θραύση του εύκαμπτου τελικού τμήματος του υποθαλασσίου αγωγού της ως άνω εγκατάστασης, με συνέπεια τη διαρροή πετρελαίου κίνησης βιοντίζελ.

Άμεσα στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή κατέπλευσαν περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση συνολικής έκτασης περίπου εξακοσίων τετραγωνικών μέτρων (600m2).

Ανωτέρω ρύπανση αντιμετωπίστηκε άμεσα από την εγκατάσταση με την πόντιση φράγματος και με τη χρήση απορροφητικών μέσων και η έκτασή της μειώθηκε λόγω της αυτοδιαλυόμενης φύσης της, ενώ συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Υποπλοίαρχος του εν λόγω δεξαμενόπλοιου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''ΕΥΒΟΙΑΠΕΤΡΟΛ V'' και βεβαιώθηκαν παραβάσεις για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ενώ ανωτέρω συλληφθέντες, κατόπιν προφορικής εντολής κ. Εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

*****

 

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μήλου, βραδινές ώρες χθες, για την ύπαρξη σε κίνδυνο του 58χρονου Κυβερνήτη και μοναδικού επιβαίνοντα στο Α/Κ ''ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ'' Σ. Λαυρίου 777, λόγω εισροής υδάτων στη θαλάσσια περιοχή ''ΜΑΡΟΥΛΙΑ'' εντός του όρμου ν. Μήλου.

Άμεσα στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή κατέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Α/Κ ''ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ'' Ν. Μήλου 28 καθώς και το Τ/Χ ''ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ'' Λ. Μήλου 1311 από το οποίο εντοπίστηκε ημιβυθισμένο το ''ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ'' ενώ σώος περισυνελέγη ο 58χρονος.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μήλου, ενώ από το περιστατικό δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση.

 

*****

 

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αίγινας, βραδινές ώρες χθες, για την ύπαρξη σε κίνδυνο του Ι/Φ ''BELLA VELLA'' σημαίας Η.Π.Α., στη θαλάσσια περιοχή έξωθεν και ανατολικά του κεντρικού λιμένα ν. Αίγινας.

Άμεσα στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή κατέπλευσε το Τ/Χ ''ΜΑΛΤΕΖΟΣ 1'' Τ.Α. 203 με επιβαίνων στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το οποίο εντοπίστηκε το ανωτέρω Ι/Φ ασφαλώς αγκυροβολημένο, με τους τρεις (03) αλλοδαπούς επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με δήλωση των ανωτέρω επιβαινόντων, πλησίον τους βρισκόταν αγκυροβολημένο και χωρίς επιβαίνοντες το Ε/Γ-Τ/Ρ ''ΖΕΝ'' Ν.Π. 9969, το οποίο ξέσυρε, λόγω των τοπικών δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα την επαφή του με το ''BELLA VELLA'' και την πρόκληση σε αυτό επιφανειακών εκδορών, ενώ στη συνέχεια παρασύρθηκε προς κοντινή ακτή.

Το ''ΖΕΝ'' εντοπίστηκε από το ''ΜΑΛΤΕΖΟΣ 1'' σε αβαθή της εν λόγω ακτής, και ρυμουλκήθηκε στο λιμένα Αίγινας όπου κατέπλευσε με ασφάλεια, καθώς επίσης και το ''BELLA VELLA'' με ιδία μέσα.

Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''ΖΕΝ'' μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, ενώ από το περιστατικό δεν έχει διαπιστωθεί θαλάσσια ρύπανση.

 

*****

 

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από το λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης στο λιμένα Αλεξανδρούπολης, με το Α/Κ (ΜΗΧ/ΤΑ) ''ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ'' Ν. Καβάλας 317, 37χρονος αλλοδαπός, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL