Π. Κουρουμπλής: «Ψύχραιμη προσέγγιση στο ζήτημα με τη Δικαιοσύνη»

 

Π. Κουρουμπλής: «Ψύχραιμη προσέγγιση στο ζήτημα με τη Δικαιοσύνη»

 

 

Συνέντευξη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, έδωσε σήμερα στο Ρ/Σ «ΘΕΜΑ 104,6» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Μακρυγιάννη και Μάκη Πολλάτο, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

 

Ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ελέγχου της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ότι το ζήτημα απαιτεί ψυχραιμία, καθώς και ότι εάν υπάρχουν προβληματικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εξέφρασε την άποψη ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας, γιατί τη Δικαιοσύνη εμπιστεύονται όλοι οι πολίτες. Είπε επίσης, ότι δεν βλέπει ζητήματα σκοπιμότητας στην αντιπαράθεση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας και ότι με μια ανοιχτή συζήτηση μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος. Ανέφερε τέλος, την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών. Αναλυτικά ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

 

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το Πόθεν Έσχες

 

Είναι επιχείρημα να λέει κανείς ότι θέλει η κυβέρνηση να ελέγξει τη δικαιοσύνη; Σε όλα αυτά τα ζητήματα χρειάζεται ψυχραιμία. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά ρυθμίσεων, διότι πρέπει να υπάρχει Πόθεν Έσχες και για τους δικαστές, όπως και υπάρχει Στο απυρόβλητο δεν είναι κανείς. Πολιτικοί και όσοι έχουν δημόσιο ρόλο δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται. Αν είναι προβληματικός ο τρόπος, όπως λένε οι δικαστές, θα το δούμε, αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις για να μην κάνουμε Πόθεν Έσχες.

Αυτή η υπόθεση του Πόθεν Έσχες των δικαστών είναι σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ κινδύνευσαν άνθρωποι…. Δεν πιστεύω ότι το κάνουν επίτηδες. Εγώ θεωρώ ότι η Δικαιοσύνη είναι το αποκούμπι όλων των πολιτών. Είτε είσαι πλούσιος είτε φτωχός, όταν αισθάνεσαι μια αδικία απευθύνεσαι στη Δικαιοσύνη, γιατί πιστεύεις ότι εδώ θα βρεις τι δίκιο σου. Είναι πολύ μεγάλη η επένδυση αυτή και η εμπιστοσύνη του κόσμου στη Δικαιοσύνη, σε ότι αφορά την Δημοκρατία μας. Πρέπει για την κοινωνία να υπάρχει αυτή η αδιαπραγμάτευτη αντίληψη του πολίτη.

 

Δε βλέπω σκοπιμότητες. Όποιοι έχουν αυτού του είδους τις ενστάσεις, δεν κάνουν καλό στη Δικαιοσύνη. Δεν έχει κανένα λόγο ο δικαστής τύπου Πολυζωίδη και Τερτσέτη, αλλά και τόσων άλλων που είναι σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της Δικαιοσύνης, να έχει αντίρρηση να κάνει ηλεκτρονικά το Πόθεν Έσχες. Αυτή τη στιγμή δεν έχει κανέναν λόγο να οχυρώνεται κάποιος πίσω από μια λογική, που δίνει στον κόσμο μια λαθεμένη αίσθηση. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό και με την πολιτεία, ώστε να βρεθεί ο κοινός τόπος.

 

Για τον Σαρωνικό

Η ρύπανση στο Σαρωνικό δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά αυτή την κυβέρνηση. Εάν ενδιαφέρεται ο Τύπος να κάνει μια έρευνα θα πρέπει να δει τις εστίες που διαχρονικά επηρεάζουν αρνητικά το Σαρωνικό. Θα δει λοιπόν ζητήματα για τα οποία έχει πάρει πρωτοβουλίες το Υπουργείο και μάλιστα χωρίς να έχει αρμοδιότητα, με στόχο να φέρει στο ίδιο τραπέζι φορείς που εμπλέκονται, ώστε να δούμε τι γίνεται με τα λήμματα της ΕΥΔΑΠ, για παράδειγμα. Να δούμε πόσο επεξεργασμένα είναι τα βιομηχανικά λήμματα που πέφτουν στην Ψυτάλλεια. Να δούμε τα λιμνάζοντα ύδατα του Κηφισού που φτάνουν μέχρι το Ρέντη και επί 8 μήνες λιμνάζουν, οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται εκεί. Να δούμε τι υπολείμματα υπάρχουν από τα λιπάσματα. Όλα αυτά τα βάζουμε στο τραπέζι.

Πάντως, το ποιοτικό αποτέλεσμα στις παραλίες αυτή τη στιγμή δείχνει πόσο καλή δουλειά έγινε. Αυτές τις μέρες περιμένουμε το ΕΛΚΕΘΕ να μας δώσει τα τελευταία αποτελέσματα των ελέγχων στον πυθμένα και θα δώσουμε μια συνέντευξη Τύπου, για να αναφέρουμε όλα αυτά τα στοιχεία. Το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για Ρύπανση από Πετρέλαιο έχει ήδη προεγκρίνει 51 εκατομμύρια ευρώ. Άρα δεν θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ και είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ανελκύσαμε και το πλοίο, επίσης χωρίς να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Τονίζω ότι ο νόμος αυτός για τις ανελκύσεις ισχύει από το ’98 και κάποια στιγμή καλό είναι να ρωτήσετε και τους προκατόχους μου, γιατί δεν τον υλοποίησαν ποτέ.

 

Σχετικά με το θέμα της πρώτης κατοικίας

Πίσω από αυτό το θέμα είναι τα δάνεια. Στο παρελθόν, όταν ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είχα κάνει μια πολύ καλά επεξεργασμένη μηνυτήρια αναφορά για τα θαλασσοδάνεια της τελευταίας δεκαετίας. Αυτή την αναφορά η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου και η τότε Πρόεδρος την παρέπεμψαν στους οικονομικούς εισαγγελείς. Τώρα βλέπω μια «ανορεξία» από την Τράπεζα της Ελλάδος να συνδράμει στην έρευνα, μιας και έχουν εντοπιστεί δεκάδες δάνεια ιδιαίτερης προσοχής. Λοιπόν, όλοι αυτοί που πήραν τα δάνεια κι έγιναν πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν. Αυτό απαιτεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αυτό είναι το αίσθημα της δικαιοσύνης. Φαντάζομαι ούτε εσείς ούτε εγώ είμαστε από αυτούς. Στην περίπτωση του απλού κόσμου όμως, που πήρε ένα δάνειο για να σπουδάσει το παιδί του ή για να φτιάξει ένα σπίτι, η κυβέρνηση εδώ πρέπει να βρει τον τρόπο να εξαντλήσει κάθε λεπτομέρεια που ξεχωρίζει τον απλό κόσμο από τους πονηρούς, έτσι ώστε να λυθεί το ζήτημα.

Αν χρειαστεί και νόμος να γίνει, ειλικρινά σας λέω, είμαι από τους πρώτους που θα το υποστηρίξουν και είμαι και από αυτούς, που αν χρειαστεί να γίνει παρέμβαση για αυτό το θέμα, θα το κάνω. Το υποστηρίζω με κάθε τρόπο ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε η πρώτη κατοικία να μη βρεθεί στο στόχαστρο αυτής της διαδικασίας και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει.

 

Σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Για τον κ. Τσακαλώτο πιστεύω ότι έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο φορτίο, θα μπορούσε να βρει άλλο τρόπο να κάνει πολιτική. Εκτιμώ ιδιαίτερα ότι κάνει μια επίπονη προσπάθεια, η οποία στο τέλος θα έχει αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή που η χώρα θα βγει από αυτή την οδύνη και με ηρεμία θα συζητήσουμε τα πράγματα, θα δούμε πως χειρίστηκε τα πράγματα και ο παλιός μου σύντροφος Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Σχετικά με την υψηλή φορολογία

Υπάρχουν φόροι, αλλά η χώρα πρέπει να κάνει προσπάθεια για να βγει από την περιπέτεια. Είμαι βέβαιος ότι ο Λαός θα εκτιμήσει αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε θα έρθουν και οι εκλογές μετά από δύο χρόνια το 2019 και θα κριθούμε όλοι. Ο Ελληνικός Λαός είναι σοφός όχι μόνο όταν μας ψηφίζει, αλλά και όταν μας καταψηφίζει. Αν κρίνει ότι είμαστε για να μαθητεύσουμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης θα πάμε εκεί. Ο Ελληνικός Λαός μας ψήφισε για 4 χρόνια. Θα κυβερνήσουμε 4 χρόνια και είμαι βέβαιος ότι ο Λαός θα δώσει την εντολή ξανά στον Τσίπρα. Γι' αυτό φοβάται ο Μητσοτάκης και βάζει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα.

 

Σχετικά με το επίδομα των 400 ευρώ για τους άνεργους

Στο παρελθόν είχα πει ότι Σοσιαλισμός σημαίνει να μην υπάρχουν φτωχοί και όχι να τους δίνουμε κάποια οικονομική ενίσχυση. Αυτή τη στιγμή δεν έχεις επιλογή παρά να ασκήσεις μια τέτοια πολιτική. Ο στόχος όμως πρέπει να είναι όλα αυτά τα νέα παιδιά να βρουν δουλειά. Έγραφα κάποτε για τους ανάπηρους ότι κάποιος γίνεται δύο φόρες ανάπηρος, όταν είναι και ανάπηρος και άνεργος, γιατί τότε αισθάνεται και ότι δεν είναι χρήσιμος στην κοινωνία. Αυτό το επίδομα δεν είναι επιλογή, είναι μια αναγκαστική λύση σε ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να έχει στόχο να βρεθούν δουλειές να δουλέψουν τα παιδιά μας.

 

 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL