Εντοπισμός και διάσωση αλλοδαπών στη Μυτιλήνη και τη Σάμο – Ρύπανση στην Πάχη Μεγάρων – Τραυματισμός ναυτικού στη Νάξο – Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίου στις Σπέτσες – Διακομιδές ασθενών

 
Στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα τεσσάρων (54) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Αεροδρομίου Μυτιλήνης, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλήρωμα ανωτέρω πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή. 
*****
Στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα πέντε (55) αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019''.
Συγκεκριμένα, το ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.
*****
Διαπιστώθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Γ' Λιμενικού Τμήματος Μεγάρων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας ότι κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης του Δ/Ξ πλοίου «RAVA» σημαίας Κροατίας προκλήθηκε υπερχείλιση στην λεκάνη αποστράγγισης πετρελαιοειδών που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων ΕΛ.ΠΕ. Πάχης με συνέπεια την εκροή αυτών στην κείμενη θαλάσσια περιοχή προκαλώντας ρύπανση έκτασης περίπου πεντακοσίων (500) τετραγωνικών μέτρων.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχέδιο αντιρρύπανσης από τον υπεύθυνο βάρδιας της προβλήτας των εγκαταστάσεων και ειδοποιήθηκε ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εν λόγω ρύπανση με κατάλληλα μέσα και υλικά, ενώ τοποθετήθηκε φράγμα απορροφητικών υλικών.
Από το Γ' Λιμενικό Τμήμα Μεγάρων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, συνελήφθη ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου  καθώς και ο υπεύθυνος βάρδιας προβλήτας των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ. Πάχης, ενώ απαγορεύτηκε και ο απόπλους του Δ/Ξ πλοίου «RAVA».
*****
Τραυματίστηκε, μεσημβρινές, ώρες σήμερα, ένας 56χρονος ναυτικός (ναυτολογημένος ως ναύτης) κατά την προσπάθεια πρόσδεσης του Ε/Γ -Ο/Γ «AQUA JEWEL» Ν.Π. 11045 στη Νάξο, όταν έσπασε ο δεξιός κάβος του πλοίου.
Το ανωτέρω πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Ανάφη για Θήρα -Θηρασιά -Ίο -Σίκινο -Φολέγανδρο – Νάξο -Πάρο με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.
Ο 56χρονος ναυτικός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα στο Γ.Ν. -Κ.Υ. Νάξου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διαπιστώθηκε ότι φέρει αιμάτωμα στο δεξί ώμο.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Νάξου, ενώ το «AQUA JEWEL» απέπλευσε για τη συνέχιση του δρομολογίου του.
*****
Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Σπετσών, για  δυσλειτουργία στο σύστημα εκκίνησης της αριστερής μηχανής του Ε/Γ -Δ/Ρ «ΣΠΕΤΣΕΣ ΕΞΠΡΕΣ Ι» Ν. Σπετσών 314, το οποίο επρόκειτο να εκτελέσει προγραμματισμένο δρομολόγιο από λιμένα Σπετσών για λιμένα ΚΟΣΤΑΣ Αργολίδος. 
Άμεσα διενεργήθηκε επιθεώρηση από στέλεχος του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων όπου διαπιστώθηκε η ανωτέρω βλάβη και από το Λιμεναρχείο Σπετσών, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί. 
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης: 
40χρονου από το λιμένα Κουφονησίου προς το λιμένα Νάξου, με το Ε/Γ -Τ/Ρ «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ IV» Ν.Ν. 64 και 
88χρονης από τον  λιμένα Αλοννήσου στο λιμένα Νάξου, με το Ε/Π -Τ/Ρ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Ν.Π. 10001 .
Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL