ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΝΑΝΠ κ. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 91.6 FM

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΝΑΝΠ κ. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 91.6 FM
 
Ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Πρέβεζας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης Τεμπονέρας, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019.  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ερωτήθηκε μεταξύ άλλων για τη συμβολή του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών αλλά και γενικότερα στη συνεισφορά του στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο Γενικός Γραμματέας αφού πρώτα δήλωσε ότι αποτελεί χαρά και τιμή για τον ίδιο να έχει υπό την εποπτεία του το Λιμενικό Σώμα, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών οι οποίες σημείωσε ότι έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με πενιχρά  μάλιστα μέσα ενώ με πολύ καλύτερες συνθήκες τώρα,  επιτελούν  στο ακέραιο, με ευσυνειδησία το εξαιρετικά αυτό δύσκολο έργο.  
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ήρωα Υποπλοίαρχο ΛΣ, Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε διασώσει χιλιάδες ζωές στα νερά του Αιγαίου και τιμήθηκε από την πολιτεία για τη συνεισφορά του αυτή. Το γεγονός αυτό αποτελεί επιβράβευση όλων όσων ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους, προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους. Για το λόγο αυτό, τόνισε ο κ. Τεμπονέρας, γίνονται προσπάθειες ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών μέσων του Λ.Σ, αλλά και της ενίσχυσης του σε στελεχιακό δυναμικό με την εισαγωγή στις τάξεις του Λιμενικού πλέον μέσω Πανελληνίων εξετάσεων από τον Ιούνιο του 2019 καθώς και με διαγωνισμό που θα διενεργηθεί στο μεταβατικό αυτό στάδιο και μέχρι την αποφοίτηση των πρώτων στελεχών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η παρουσία του Λ.Σ. είναι καθημερινή όχι μόνο στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και στην ασφάλεια ναυσιπλοΐας, στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται ή δραστηριοποιούνται στη θάλασσα και σε πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες, που μπορεί να μη “φωτίζονται” από τα ΜΜΕ, είναι όμως πάρα πολύ σημαντικές.
Ο Γενικός Γραμματέας ερωτηθείς για την ακτοπλοΐα και τη διασύνδεση των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, δήλωσε ότι κατά την άποψή του φέτος, η χώρα διαθέτει το καλύτερο ακτοπλοϊκό δίκτυο των τελευταίων ετών, διαπίστωση που πηγάζει από τους κατοίκους των νησιών, από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά αυτά, από αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό. Μίλησε για το φαινόμενο του “island hopping” , δηλαδή την επιλογή χιλιάδων τουριστών να μεταφέρονται απο νησί σε νησί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης αναφέρθηκε στους κατοίκους των νησιών να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες, στις κοινωνικές δομές, στα νοσοκομεία ώστε να τους φέρνουμε πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα. Τόνισε ότι έχει γίνει στον τομέα αυτό πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία βέβαια με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις εμπράκτως βοηθούν προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι οι νησιώτες. Κομβικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία, υπήρξε ο θεσμός του μεταφορικού ισοδυνάμου, ο οποίος λειτούργησε πιλοτικά το 2018 και από 01-01-2019 εφαρμόζεται σε όλα τα νησιά (εξαιρουμένων της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας) με πάρα πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτά.
Ο Γενικός Γραμματέας σε ερώτηση που του τέθηκε για θέματα Λιμενικής πολιτικής αναφέρθηκε στο Νόμο που ψηφίστηκε για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης δέκα περιφερειακών λιμένων της χώρας, οι οποίοι λόγω υποχρηματοδότησης ή λόγω χαμηλής στελέχωσης η άλλων δυσκολιών δεν μπορούσαν εύκολα να ανταποκριθούν στην αναπτυξιακή τους προοπτική. Στην περίπτωση αυτή παρενέβη η πολιτεία θεσπίζοντας νόμο, προκειμένου να διενεργηθεί  διεθνής διαγωνισμός για τις συμβάσεις παραχώρησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων των λιμένων αυτών, έχοντας βέβαια εξασφαλίσει πρώτα τις θέσεις των εργαζομένων στους φορείς αυτούς. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους οργανισμούς λιμένων, τους δήμους,  και γενικά για την τοπική  οικονομία.    
Τέλος, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που επεξεργάζεται η κυβέρνηση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη αλλά και του Λαυρίου με το Τσεσμέ. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης αλλά και της εμπορικής, με έμφαση κυρίως στα φορτηγά , που έρχονται από χώρες της Μ. Ανατολής. Είναι μια πρωτοβουλία , η οποία πέρα από την οικονομική της διάσταση είναι σημαντική και για εθνικούς λόγους συμβάλλοντας στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.
Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL