Ασφαλής διενέργεια υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με αφορμή περιστατικά έρευνας και διάσωσης που απασχολούν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης  και αφορούν άτομα που διενεργούν αλιεία με ψαροντούφεκο, αλλά και πρόσφατα ατυχήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές από τις αρμόδιες Διευθύνσεις, Έρευνας και Διάσωσης του Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και Ελέγχου Αλιείας του Κλάδου Αστυνομίας και Τάξης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοινώνονται τα ακόλουθα : 

 

1. Κατά τη διενέργεια υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω βασικοί κανόνες ασφαλείας:

α) Οι ασχολούμενοι με την αναφερόμενη δραστηριότητα πρέπει να φέρουν την προβλεπόμενη σημαδούρα και σημαία, η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη υποβρύχιου αλιέα στην εγγύς θαλάσσια περιοχή. Ο σημαντήρας πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων.

β) Εφόσον η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία γίνεται με τη συνοδεία πλωτού μέσου, η σημαία του σημαντήρα πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο πάνω στο πλωτό μέσο.

γ) Η διενέργεια αλιείας με ψαροντούφεκο επιτρέπεται σε ακτίνα το πολύ πενήντα (50) μέτρων από το σημαντήρα ή το πλωτό μέσο.

δ) Δεν επιτρέπεται η δραστηριότητα αυτή σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από :

(i) Τις θαλάσσιες περιοχές όπου συνήθως φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι.

(ii) Τα λιμενικά έργα, τις ναυτιλιακές σημάνεις, σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση.

(iii) Τα αγκυροβολημένα πλοία,

ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους - εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.

2. Στα άτομα που αλιεύουν με ψαροντούφεκο, συστήνεται να τηρούν τα παρακάτω:

 α) Να βουτούν ανά δύο (02) τουλάχιστον άτομα, αποφεύγοντας τις μεμονομένες καταδύσεις.

 β) Να υπάρχει διαρκής οπτική επαφή και επιτήρηση μεταξύ των υποβρύχιων αλιέων.

 γ) Να αποφεύγεται η διενέργεια υποβρύχιας αλιείας όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές , σε περιοχές με κακή υποθαλάσσια ορατότητα, καθώς και όταν η φυσική κατάσταση του υποβρύχιου αλιέα δεν είναι ικανοποιητική για την άσκηση αυτής της δραστηριότητας.

 δ) Να διακόπτεται ηυποβρύχια αλιεία με την πρώτη αίσθηση αδιαθεσίας και το άτομο να βγαίνει αμέσως από τη θάλασσα.

 ε) Η παρακολούθηση κάποιας εκπαίδευσης που αφορά τις τεχνικές ελεύθερης κατάδυσης.

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL