Οι δορυφόροι των συστημάτων παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης (Global Navigation Satellite System - GNSS) ακολουθούν τροχιές σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 19.000 έως 23.000 χλμ, απόσταση που θεωρείται ως τροχιά μέσης απόστασης (medium-altitude Earth orbit). Για το λόγο αυτό, το μέρος αυτό του συστήματος COSPAS-SARSAT ονομάζεται Medium-altitude Earth Orbit Search and Rescue system, ή απλούστερα MEOSAR. Το σύστημα MEOSAR υλοποιήθηκε για να συμπληρώσει τα υπάρχοντα συστήματα LEOSAR και GEOSAR.
Τα τρέχοντα συστήματα LEOSAR και GEOSAR που ανιχνεύουν και εντοπίζουν ραδιοφάρους κινδύνου έχουν μειονεκτήματα που θα ξεπεραστούν από το νέο MEOSAR σύστημα. Το σύστημα GEOSAR καλύπτει συνεχώς ολόκληρη τη Γη εκτός από τις περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους (δηλ. πολικές). Ενώ το σύστημα GEOSAR μπορεί να λαμβάνει στιγμιαία τα μηνύματα κινδύνου των ραδιοφάρων σε σχεδόν όλη την υδρόγειο, δεν είναι σε θέση να τους εντοπίσει, εκτός εάν το γεωγραφικό στίγμα τους κωδικοποιείται στο μήνυμα κινδύνου από ενσωματωμένο δέκτη δορυφορικής πλοήγησης (GNSS).
Το σύστημα LEOSAR μπορεί να εντοπίσει έναν ραδιοφάρο χωρίς να μεταδίδεται η θέση του στο μήνυμα ραδιοφάρου (ή μπορεί να επιβεβαιώσει τη θέση ακόμα και αν μεταδίδονται πληροφορίες εντοπισμού στο μήνυμα ραδιοφάρου), αλλά οι δορυφόροι LEOSAR καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος της γης οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, με αποτέλεσμα μερικές φορές να παρατηρείται καθυστέρηση στη λήψη σήματος κινδύνου που φτάνει σε ένα επίγειο σταθμό. Ενώ τα συστήματα LEOSAR και GEOSAR εξακολουθούν να προσφέρουν αξιόλογες υπηρεσίες στην Έρευνα και διάσωση, το MEOSAR αποτελεί επανάσταση στην τεχνολογία.
Το σύστημα MEOSAR προσφέρει τα πλεονεκτήματα τόσο του συστήματος LEOSAR όσο και του GEOSAR χωρίς τους περιορισμούς τους, παρέχοντας τη μετάδοση του μηνύματος κινδύνου και τη θέση του ραδιοφάρου, με παγκόσμια κάλυψη σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα MEOSAR θα διευκολύνει άλλες προγραμματισμένες βελτιώσεις των ραδιοφάρων Cospas-Sarsat, όπως η υπηρεσία αμφίδρομης σύνδεσης μετάδοσης - επιστροφής μνήματος (υπηρεσία RLS) που θα παρέχει, για παράδειγμα, στον χρήστη μια επιβεβαίωση ότι το μήνυμα κινδύνου έχει ληφθεί.
Ο μεγάλος αριθμός δορυφόρων MEOSAR που θα βρίσκονται σε τροχιά όταν το σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό, θα επιτρέψει σε κάθε μήνυμα κινδύνου να μεταδοθεί ταυτόχρονα από διάφορους δορυφόρους σε πολλές κεραίες εδάφους, βελτιώνοντας έτσι την πιθανότητα ταχείας ανίχνευσης και την ακρίβεια της θέσης του.
Στις αρχές του 2013, Ο Cospas-Sarsat μπήκε σε φάση επίδειξης και αξιολόγησης (D & E) για το σύστημα MEOSAR για να δείξει ότι οι επιδόσεις του MEOSAR ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες και ότι οι ειδοποιήσεις κινδύνου που έλαβαν οι αρχές SAR από το σύστημα MEOSAR έχουν την απαιτούμενη αξιοπιστία και ακρίβεια.
Η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα του MEOSAR (EOC), όπου οι ειδοποιήσεις κινδύνου που παρέχονται από το σύστημα MEOSAR στις αρχές SAR για επιχειρησιακή χρήση, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016. Τη φάση EOC θα ακολουθήσει η φάση αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC) στο τέλος του 2019, η οποία θα προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις του MEOSAR. Όταν είναι διαθέσιμοι αρκετοί δορυφόροι MEOSAR και επιτόπου σταθμοί (MEOLUTs) για την κάλυψη σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, το σύστημα MEOSAR θα δηλωθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα (FOC), το οποίο αναμένεται το 2020.