Θάνατος λουόμενου στην Καλλικράτεια-Εντοπισμός και διάσωση 26 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους στους Καλούς Λιμένες-Συνέχεια ενημέρωσης σχετικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 19 αλλοδαπών 17,9 ν.μ. νότια της Γαύδου-

1
Share:    

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε το Β’ Λιμενικό Τμήμα των Νέων Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης ότι ένας 77χρονος ημεδαπός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Καλλικράτειας και της Νέας Ηράκλειας. Ο 77χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Νέων Μουδανιών, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

*****

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Ιεράπετρας, Αγίας Γαλήνης και Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) για ύπαρξη μιας λέμβου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή 22ν.μ. νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και δεσμεύτηκε ένα παραπλέον φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο. Η λέμβος εντοπίστηκε από το περιπολικό σκάφος, το οποίο περισυνέλεξε 28 αλλοδαπούς (24 άνδρες και 4 ανήλικοι). Αφού μετεπιβιβάστηκαν στο ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αποβιβάσθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Ακολούθως, με τη συνοδεία στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και στελεχών των ΤΑΕ Μεσσαράς μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει με λέμβο από τις ακτές Τομπρούκ τις πρώτες πρωινές ώρες την 11/06/2024 με προορισμό την Ελλάδα και είχαν καταβάλλει το ποσό των 120.000 έως 210.000 λιρών Αιγύπτου έκαστος για την μεταφορά τους.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο (02) εκ των αλλοδαπών, ηλικίας 29 και 20 ετών, για παράβαση του αρ. 83 Ν. 3386/05 ¨Παράνομη είσοδο στην χώρα¨, του αρ.25 Ν. 5038/23 ¨Διευκόλυνση¨ και του αρ. 306 του Π.Κ. ¨Έκθεση¨. Η λέμβος μεταφοράς βυθίστηκε.

*****

Συνέχεια ενημέρωσης:

Αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση δέκα εννέα (19) αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή 17,9ν.μ. νότια της Γαύδου τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, γνωρίζεται ότι συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί, ηλικίας 19 και 24 ετών, ως οι διακινητές των υπόλοιπων αλλοδαπών. Οι δύο (02) αλλοδαποί συνελήφθησαν για παράβαση του Ν. 5038/2023 ¨Κώδικας μετανάστευσης¨ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 5079/2023, του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 306 του Π.Κ. ¨Έκθεση¨ καθώς και του άρθρου 45 του Π.Κ. ¨Συναυτουργία¨.

*****

Τις πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, προέβησαν στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού, εντός του λιμένα, κατά την αποβίβαση του από επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο προερχόμενο από Πειραιά-Χίο. Ειδικότερα, σε γενόμενο έλεγχο και κατόπιν ένδειξης του σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ9 ¨ΚΥΜ¨, βρέθηκαν στην κατοχή του 46χρονου, μία πλαστική συσκευασία περιέχουσα φυτικά αποσπάσματα καπνού και κάνναβης βάρους 5,09 γραμμαρίων, μία κάρτα αιτούντος ασύλου και μία ταυτότητα τρίτου προσώπου. Από την Λιμενική Αρχή της Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και η ναρκωτική ουσία.

*****

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ανδρέα Βασιλικού νότιου Ευβοϊκού κόλπου, εντοπίστηκε ένας 65χρονος ημεδαπός να έχει αλιεύσει με ελεύθερη κατάδυση δύο (02) κιλά όστρακα του είδους ¨κυδώνια¨, είδος παντελώς απαγορευμένο στην ερασιτεχνική αλιεία. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, ενώ η ανωτέρω ποσότητα οστράκων καταστράφηκε.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-56χρονου, από το λιμάνι της Σκοπέλου στο λιμάνι του Βόλου, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

-26χρονης και 25χρονου, από το λιμάνι της Φολέγανδρου στο λιμάνι της Θήρας, με το Ε/Γ-Δ/Ρ ¨ΜΑΪΣΤΡΟΣ¨ Ν.Θ.64 και

-22χρονης, από το λιμάνι της Πάρου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ ¨ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ¨ Ν.Ν. 57.

Σχετικές εικόνες