Η πάλη κατά του εγκλήματος

Share:    

kea.jpg

Μετά τη ναυτοπειρατεία του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου «Achille Lauro», ο IMO (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός - International Maritime Organisation) έλαβε μέτρα προστασίας των πλοίων από παράνομες ενέργειες. Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, σε εκτέλεση διεθνούς υποχρέωσης της χώρας μας, από τους πρώτους μήνες του 1987 οργανώθηκαν και λειτούργησαν Σχολεία Ειδικών Αποστολών στα οποία φοίτησαν κατά περιόδους στελέχη Λ.Σ. από τις Λιμενικές Αρχές, ώστε να αποτελέσουν τους πρώτους πυρήνες της συγκροτούμενης κατά Λιμενική Αρχή Ειδικής Μονάδας αντιμετώπισης παράνομων πράξεων (τρομοκρατικών ενεργειών). Στα κυριότερα τουριστικά λιμάνια της χώρας έχουν δημιουργηθεί τέτοιες μονάδες, οι οποίες συνεχώς βελτιώνονται οργανωτικά και επιχειρησιακά, ενώ το προσωπικό τους έχει μετεκπαιδευτεί και στο εξωτερικό. Οι άνδρες των μονάδων με τις ειδικές στολές παραλλαγής, τον οπλισμό τους και την ετοιμότητα τους παρέχουν στους ταξιδεύοντες μια αυξημένη αίσθηση ασφάλειας. Η επιβλητική παρουσία τους αποτελεί ζωντανή απόδειξη της συνεχώς διευρυνόμενης συμβολής του Σώματος στο χώρο ευθύνης του.

Θέματα νομικής υπόστασης της μονάδας, οι αρμοδιότητες, τα της οργάνωσης και της λειτουργίας της καθώς και θέματα επιλογής, εκπαίδευσης, ασφάλειας κ.λ.π και σταδιοδρομίας του προσωπικού της ύστερα από πολλές προσπάθειες ρυθμίστηκαν με νόμο που αφορούσε τη «Μονάδα Ειδικών Αποστολών Λιμενικού Σώματος» (ΜΕΑ/Λ.Σ.).

Εξίσου αποτελεσματική αποδείχτηκε η δραστηριότητα του Σώματος στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, για τη διακίνηση των οποίων προσφέρεται, δυστυχώς, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος. Παράλληλα και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της λαθρομετανάστευσης και της λαθραλιείας.

Με τη δημιουργία, σε επιτελικό επίπεδο, Ειδικής Υπηρεσίας -οργανωμένης σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο-, το Σώμα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς την καινούργια αυτή πρόκληση. Πρόκειται για δύσκολες, όπως είναι γνωστό, αποστολές που απαιτούν σωστή λειτουργία συστήματος πληροφοριών, σωστής αξιολόγησης, ύπαρξη αξιόπλοων και αξιόμαχων για τις περιπτώσεις πλωτών μονάδων, εκπαιδευμένο και ικανό προσωπικό, αποφασισμένο να φέρει σε πέρας την αποστολή του και, βεβαίως, λειτουργία επιτελείου για το σωστό σχεδιασμό, συντονισμό και την εκτέλεση της επιχείρησης, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεπικοινωνιών.

KataEgglimatos2.jpg

Η πάλη κατά του εγκλήματος

KataEgglimatos1.jpg

Πηγές:

-Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (1999) Ιστορία του Λιμενικού Σώματος

- Νέα Πλεύση Λιμενικού (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ)