Ακυβερνησία Ι/Φ σκάφους στη Θήρα - Παροχή συνδρομής σε λουόμενο στην Κέρκυρα - Ακυβερνησία Ι/Φ σκάφους στη Σκόπελο - Διακομιδές ασθενών - Εντοπισμός νεκρής θαλάσσιας χελώνας

Share:    

Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Θήρας και Ίου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για ακυβερνησία του Ι/Φ “LIBERTAS” σημαίας Η.Π.Α., λόγω μηχανικής βλάβης και θραύσης ιστίου, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ν. Ίου και ν. Θήρας.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και το Α/Κ “ΠΑΝΑΓΩΤΗΣ” Ν.Ν.46, όπου εντοπίστηκε το εν λόγω Ι/Φ σκάφος με τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους, ενώ στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε από το Α/Κ πλοίο στον λιμένα ν. Ίου όπου κατέπλευσε με ασφάλεια, με τη συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Από το Λιμεναρχείο Ίου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “LIBERTAS”, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον αναγνωρισμένο οργανισμό που το παρακολουθεί, ενώ από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
*****

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας, για λουόμενο σε δυσχερή θέση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, στη θαλάσσια περιοχή “ΚΑΝΑΛ ΝΤΑΜΟΥΡ” Σιδαρίου ν. Κέρκυρας.

Στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και το σκάφος “ΑΓΓΕΛΙΚΗ” Τ. Κέρκυρας 1095, το οποίο εντόπισε και περισυνέλεξε τον 23χρονο ημεδαπό λουόμενο, καλά στην υγεία του, ενώ στη συνέχεια τον μετέφερε με ασφάλεια στην ακτή.

*****

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, το Α' Λιμενικό Τμήμα Σκοπέλου του Λιμεναρχείου Σκιάθου, ότι Ι/Φ σκάφος αναψυχής “LADY MAGIC” σημαίας Ρουμανίας βρισκόταν σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. βορειοανατολικά του λιμένα Σκοπέλου, με έντεκα (11) επιβαίνοντες.

Στην περιοχή βρισκόταν το παραπλέον Τ/Χ “ΜΑΡΙΑ” Τ.Ρ.1277, στο οποίο μετεπιβιβάστηκαν δύο (02) εκ των έντεκα (11) αλλοδαπών επιβαινόντων, ενώ στη συνέχεια αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Σκοπέλου. Παράλληλα, στην περιοχή μετέβη το Ε/Π-Ι/Φ “ΕΝΑ” Ν.Λ.450, το οποίο ρυμούλκησε το “LADY MAGIC” στον λιμένα Σκοπέλου όπου κατέπλευσε με ασφάλεια, με τους εννέα (09) εναπομείναντες επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους, ενώ διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω σκάφος είχε παρουσιάσει μηχανική βλάβη με εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο.

Επί του σκάφους επιβιβάστηκε ιδιώτης μηχανικός καθώς και στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη στο σύστημα ψύξης της κύριας μηχανής και οπή σε ελαστικό σωλήνα ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηκε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σκιάθου, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθησαν, χθες και σήμερα, από τον λιμένα ν. Αίγινας στη μαρίνα Ζέας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 11χρονος και 32χρονος, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
*****

Μία θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα-καρέτα εντοπίστηκε νεκρή, από το Γ' Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, στην παραλία “ΤΕΡΜΑ ΞΕΝΟ” Σαλαμίνας. Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.