Απαγόρευση απόπλου πλοίων στο λιμάνι του Λαυρίου - Μηχανική βλάβη Δ/Ξ πλοίου στο στενό Καφηρέα - Συλλήψεις ατόμων στην Πάτρα

ΟΧΗΜΑ ΛΣ
Share:    

Τις βραδινές ώρες χθες, το Ro-Ro πλοίο ''AKRITAS'' σημαίας Κύπρου, κατά την διαδικασία απόπλου του από το λιμάνι του Λαυρίου με προορισμό την Κύπρο, επακούμβησε με την δεξιά πλευρά του στην δεξιά πλευρά του πλαγιοδετημένου Ε/Γ-Κ/Ζ “CELESTYAL DISCOVERY” σημαίας Μάλτας. Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι ΒΒΑ 8 BF).

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια χειρισμών για την αποφυγή της επακούμβησης, πραγματοποιήθηκε πόντιση της δεξιάς άγκυρας του “AKRITAS”, η οποία μπλέχτηκε με την αριστερή άγκυρα του Ε/Γ-Κ/Ζ “AEGEAN ODYSSEY” σημαίας Παναμά, το οποίο ήταν επίσης πλαγιοδετημένο στο λιμάνι του Λαυρίου.

Το “AKRITAS” και το “CELESTYAL DISCOVERY” παραμένουν στην ίδια θέση, ενώ με τη βοήθεια ρυμουλκών έγινε τοποθέτηση παρεμβλημάτων (μπαλόνια) ανάμεσα τους. Τις πρωινές ώρες σήμερα και μετά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενέργειες απεμπλοκής των αγκυρών. Επί του “AKRITAS” επιβαίνουν 28 μέλη πληρώματος και 3 επιβάτες, ενώ επί του “CELESTYAL DISCOVERY” 85 μέλη πληρώματος, όλοι καλά στην υγεία τους.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο του Λαυρίου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους των εμπλεκόμενων πλοίων μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικών αξιοπλοϊας από τους νηογνώμονες που τα παρακολουθούν. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε παρεμπόδιση της ελεύθερης κυκλοφορίας του λιμανιού.

*****

Ενημερώθηκαν τις βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Λαυρίου, Ραφήνας, Άνδρου και Καρύστου, για ακυβερνησία λόγω μηχανικής βλάβης, δεξαμενόπλοιου ελληνικής σημαίας, με 14μελες πλήρωμα, στη θαλάσσια περιοχή του στενού Καφηρέα.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης ρύπανσης από τις Λιμενικές Αρχές. Το δεξαμενόπλοιο, αφού πραγματοποίησε αποκατάσταση της μηχανικής βλάβης, συνέχισε τον πλου του με ιδία μέσα προς τη θαλάσσια περιοχή του όρμου Καρύστου, όπου και αγκυροβόλησε με ασφάλεια. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Λιμεναρχείο Καρύστου απαγορεύτηκε ο απόπλους του δεξαμενόπλοιου μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης και αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

*****

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 28 και 25 ετών προέβησαν, τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών, πριν τον απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό το εξωτερικό, κατελήφθη ο 28χρονος να διευκολύνει τον 25χρονο στην απόπειρα παράνομης εξόδου του από τη χώρα με χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου, συνοδεύοντας τον με Ε.Ι.Χ. όχημα στο σημείο αστυνομικού ελέγχου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν το Ε.Ι.Χ. όχημα, το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Σχετικές εικόνες