Απώλεια άγκυρας Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον Πειραιά - Ακυβερνησία σκάφους στο Ηράκλειο - Εντοπισμός ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους στην Αλεξανδρούπολη - Εντοπισμός και διάσωση 27 αλλοδαπών στην Κω - Μηχανική βλάβη Ε/Γ- Δ/Ρ πλοίου στη Λέρο –

DSC_0097
Share:    

Απώλεια άγκυρας Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον Πειραιά - Ακυβερνησία σκάφους στο Ηράκλειο - Εντοπισμός ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους στην Αλεξανδρούπολη - Εντοπισμός και διάσωση 27 αλλοδαπών στην Κω - Μηχανική βλάβη Ε/Γ- Δ/Ρ πλοίου στη Λέρο – Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με σύλληψη άνδρα για λαθραία καπνικά προϊόντα στη Λέρο

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Πλοίων (V.T.S.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ - Ο/Γ “ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ” Ν.Π. 10638, ότι απώλεσε την αριστερή άγκυρα του πλοίου κατά τη διαδικασία ασφάλισης της. Το εν λόγω πλοίο είχε αποπλεύσει από τον λιμένα Πειραιά για εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου για λιμένες Κύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Μήλου, Κιμώλου, Φολέγανδρου, Σίκινου, Ίου , Θήρας, με 164 επιβάτες, 42 Ι/Χ, 26 Φ/Γ και 4 Δ/Κ.

Στη συνέχεια, το πλοίο επέστρεψε με ασφάλεια στον λιμένα Πειραιά και κατόπιν προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, επετράπη ο απόπλους του για εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του.

*****

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία , για τον εντοπισμό του ακυβέρνητου σκάφους αναψυχής «ΝΑΥΣΙΚΑ» Ν.Η. 252, λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του λιμένα Ηρακλείου, με δύο (02) ημεδαπούς επιβαίνοντες.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στην ανωτέρω περιοχή μετέβη το Ε/Ρ σκάφος «ΕΛΕΝΑ – ΜΑΡΙΑ» Σ.Η. 1159 με τη συνδρομή του οποίου το «ΝΑΥΣΙΚΑ» ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο αλιευτικό καταφύγιο Γουρνών Ηρακλείου, συνοδεία του ανωτέρω περιπολικού σκάφους Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω σκάφους μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε ρύπανση.

*****

Στον εντοπισμό πέντε (05) αλλοδαπών και στη σύλληψη του 41χρονου διακινητή τους, προέβησαν πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην πύλη Β' της χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης, διαπιστώθηκε ότι ο 41χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε εντός του χώρου του επικαθήμενου, τους πέντε (05) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.

*****

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο πνευστό σκάφος να κινείται χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας με μεγάλη ταχύτητα, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων με κατεύθυνση την ν. Κω.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων, τα οποία ο χειριστής του ανωτέρου σκάφους, αγνόησε πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη κατά την διάρκεια της οποίας ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβαίνοντές του καθώς και το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους. Στη συνέχεια ο χειριστής του Τ/Χ σκάφους προσέκρουσε πλαγιομετωπικά στο περιπολικό σκάφος, με αποτέλεσμα την ολική θραύση του αριστερού θαλάμου του καθώς και τμήματος του πρωραίου δεξιού αεροθαλάμου του ταχύπλοου. Ο χειριστής του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πλεύση του με άμεσο κίνδυνο την ανατροπή και πρόκληση ναυαγίου λόγω απώλειας ευστάθειας.

Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους τελικά προέβη στην ακινητοποίησή του Τ/Χ σκάφους και μετεπιβίβασε τους είκοσι πέντε (25) αλλοδαπούς, τον αλλοδαπό χειριστή καθώς και τον φερόμενο βοηθό αυτού, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Κω, ενώ ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κω-Κέντρο Υγείας Κω.

Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος.

*****

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Λέρου, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τον πλοίαρχο του Ε/Γ-Δ/Ρ ''ΛΕΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ'' Ν.Λ. 59, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από λιμένα Μυρτιές ν. Καλύμνου για Αγία Μαρίνα ν. Λέρου με πέντε (05) επιβάτες, ότι έξω από τον λιμένα Αγίας Μαρίνας Λέρου, παρατηρήθηκε έντονος καπνός στην αριστερή μηχανή.

Το ανωτέρω πλοίο κατέπλευσε με ιδία μέσα στον λιμένα Αγίας Μαρίνας Λέρου αποβιβάζοντας με ασφάλεια τους επιβάτες του.

Από το Λιμεναρχείο Λέρου απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω Ε/Γ- Δ/Ρ πλοίου μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Συνέχεια ενημέρωσης:

Αναφορικά με τη σύλληψη αλλοδαπού για καπνικά προϊόντα στη Λέρο πρώτες πρωινές ώρες χθες, γνωρίζεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί των κατασχεθέντων καπνικών προϊόντων ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των πεντακοσίων σαράντα πέντε ευρώ και εννιακοσίων σαράντα δύο λεπτών (545,942€).

Σχετικές εικόνες