Διάσωση 26 ατόμων στη Σύμη και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη - Εντοπισμός 15 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους στη Σύμη – Τραυματισμός επιβάτη Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στη Σύρο - Αδυναμία προσέγγισης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στα Κύθηρα

ΠΛΣ
Share:    

Τις βραδινές ώρες χθες, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας με κατεύθυνση προς τη νησίδα «Χονδρός» Σύμης.

Το περιπολικό σκάφος προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία ο χειριστής του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκε. Στη συνέχεια, το ταχύπλοο πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, κατά τη διάρκεια των οποίων προσέκρουσε στο περιπολικό σκάφος, με αποτέλεσμα την πτώση των επιβαινόντων στη θάλασσα. Το περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. περισυνέλεξε είκοσι επτά άτομα (16 άντρες, 5 γυναίκες και 6 ανήλικοι), ενώ από το πλήρωμα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε δύο (02) άτομα. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης, ενώ οι δύο (02) τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Σύμης. Ακολούθως μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος, με τη συνοδεία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη Ρόδο, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει τις βραδινές ώρες χθες από Ντάτσα Τουρκίας καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) δολαρίων έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη ένας 27χρονος, ο οποίος υποδείχτηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής. Το ταχύπλοο σκάφος βυθίστηκε.

*****

Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, εντός χωρικών υδάτων προς τις νησίδες «ΔΙΑΒΑΤΕΣ» Σύμης.

Το Περιπολικό πλοίο προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία ο χειριστής του Τ/Χ σκάφους δε συμμορφώθηκε, συνεχίζοντας την πορεία του προς τη βραχώδη ακτή «Άκρας Κεφάλας». Ακολούθως εντοπίστηκαν συνολικά δεκαπέντε (15) άτομα (8 άντρες, 4 γυναίκες και 3 ανήλικοι) στην περιοχή Ιεράς Μονής Ρουκουνιώτη, οι οποίοι δήλωσαν πως είχαν ξεκινήσει από Ντάτσα Τουρκίας τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3,000) έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Τις μεσημβρινές ώρες χτες, εντοπίστηκε στην ξηρά από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ο 27χρονος χειριστής του ταχυπλόου.Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λιμεναρχείο της Σύμης, όπου αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής από τους διασωθέντες. Από το Λιμεναρχείο της Σύμης που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το Τ/Χ σκάφος.

*****

Τις βραδινές ώρες χτες, ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή της Σύρου από το πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ 1» Ν.Π. 10744, το οποίο μόλις είχε αποπλεύσει για εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου προς Πάτμο-Λέρο-Κάλυμνο-Κω-Ρόδο, ότι ένας 23χρονος ημεδαπός επιβάτης τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι και έχρηζε ιατρικής περίθαλψης. Το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Σύρου προκειμένου να αποβιβάσει τον τραυματία, ο οποίος παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο της Σύρου, ενώ το «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ 1» απέπλευσε προς συνέχιση του προγραμματισμένου δρομολογίου του.

*****

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Κυθήρων από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ''AQUA JEWEL'' Ν. Π. 11045, το οποίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο από λιμένα Γυθείου για λιμένες Κυθήρων, Αντικυθήρων και Κισσάμου, ότι κρίθηκε επισφαλής η προσέγγισή του στα λιμάνια Διακοφτίου Κυθήρων και Αντικυθήρων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και ότι το πλοίο συνέχισε το εγκεκριμένο δρομολόγιό του για Κίσσαμο.

Στον λιμένα Κυθήρων ανέμεναν 16 επιβάτες και 1 όχημα προς επιβίβαση, ενώ στο ανωτέρω πλοίο επέβαιναν 51 επιβάτες, 27 οχήματα και 4 φορτηγά προς αποβίβαση στον εν λόγω λιμένα, για τους οποίους θα μεριμνήσει η εταιρεία ως προς τη σίτιση, τη διαμονή και τη μεταφορά τους.

Σχετικές εικόνες