Εντοπισμός 14 ατόμων και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Χίο – Αποβίβαση ασθενούς από Κ/Ζ πλοίο στην Καλαμάτα – Εντοπισμός 51 ατόμων στην Κάλυμνο – Τραυματισμός ναυτικού εντός Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου – Σύλληψη ατόμου στη Σάμο – Διακομιδ

1
Share:    

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος, να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή “ΒΟΚΑΡΙΑ” νότια της Χίου και στη συνέχεια να αποβιβάζει αλλοδαπούς σε παρακείμενη παραλία. Μετά την αποβίβαση, το ταχύπλοο κινήθηκε προς τις έναντι τουρκικές ακτές, ενώ ο χειριστής του δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αναπτύσσοντας ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχυπλόου σκάφους και του 50χρονου αλλοδαπού χειριστή του.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή εντοπίστηκαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Χίου, με τη συνδρομή στελεχών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου δεκατέσσερις (14) αλλοδαποί (13 άντρες και 01 γυναίκα), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Χίου. Από τη διενεργούμενη προανάκριση οι αλλοδαποί αναγνώρισαν τον 50χρονο αλλοδαπό ως τον διακινητή που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, ο οποίος και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, στερούμενων νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων», καθώς και του Ν. 3386/2005 «παράνομη είσοδος στην ελληνική επικράτεια». Το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ότι μια 83χρονη αλλοδαπή επιβάτιδα ενός κρουαζιερόπλοιου (Κ/Ζ) πλοίου σημαίας Μάλτας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νότια του Μεσσηνιακού κόλπου, έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Αμέσως, απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο παρέλαβε την ασθενή και την μετέφερε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας, από όπου παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, συνοδεία περιπολικού οχήματος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

*****

Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Καλύμνου για την ύπαρξη ατόμων στη νήσο Καλόλιμνο. Στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε 51 αλλοδαπούς (18 άντρες, 10 γυναίκες και 23 ανήλικα), καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλύμνου.

Κατά δήλωσή τους, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες χθες από την περιοχή “TURGUTREIS” της Τουρκίας με ταχύπλοο σκάφος, ενώ κατέβαλαν χρηματικά ποσά από 1.000 έως 1.400 δολάρια έκαστος, για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

*****

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας για τον τραυματισμό μέλους πληρώματος (ειδικότητας Μηχανοδηγού Α΄) εντός του επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου «SUPERFAST III» Ν. ΧΑΝΙΩΝ 29, σύμφωνα με ημερολογιακή εγγραφή του Πλοιάρχου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου γυμνασίου - άσκησης που έγινε την 28/05/2024, ο 50χρονος ναυτικός τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι και ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε Νοσοκομείο της Ανκόνα Ιταλίας, για ιατρική περίθαλψη. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή της Πάτρας.

*****

Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σάμου για ύποπτο ταχύπλοο σκάφος με έναν επιβαίνοντα σε βραχώδη ακτή, πλησίον του όρμου «ΆΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ», βορειοδυτικά της Σάμου. Ο 25χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης συνελήφθη από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παράβαση του αρθ. 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στη χώρα). Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Τ/Χ σκάφος.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν χθες οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-76χρονης, από το λιμάνι της Σκοπέλου στο λιμάνι του Βόλου, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και

-46χρονης, από το λιμάνι της Ίου στο λιμάνι του Αθηνιού Θήρας, με το Ε/Γ - Τ/Ρ “MEGA STAR” Ν. Θ. 147.

Σχετικές εικόνες