Εξιχνίαση κλοπής ναυτιλιακού εξοπλισμού στη Ναύπακτο - Εντοπισμός 19 ατόμων και σύλληψη των 2 αλλοδαπών διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Χίο - Απαγόρευση απόπλου Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίου στη Ρόδο - Διακομιδές ασθενών

ΠΛΣ
Share:    

Τις μεσημβρινές ώρες την 27/05/2024, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ναυπάκτου από τον ιδιοκτήτη ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Γαλλίας, ότι εκλάπη ιστιοπλοϊκός εξοπλισμός, όσο το σκάφος βρισκόταν ελλιμενισμένο στη θαλάσσια περιοχή «ΤΡΙΖΟΝΙΑ» Φωκίδας.

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, ακολούθησε νόμιμη έρευνα στην οικία και στο Ι.Χ. όχημα ενός 61χρονου ημεδαπού στα Χάνια Φωκίδας, όπου εντοπίστηκαν εξοπλισμός και αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από το Ι/Φ και στη συνέχεια αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους. Επιπλέον, εντοπίστηκαν μία (01) εξωλέμβια μηχανή 8 ίππων, τρεις (03) πλαστικές δεξαμενές καυσίμου ερυθρού χρώματος χωρητικότητας 25 λίτρων, μία (01) συσκευή VHF, μία (01) συσκευή EPIRB, σωσίβια γιλέκα και λοιπά αντικείμενα, τα οποία και κατασχέθηκαν. Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Ναυπάκτου του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου.

*****

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κατόπιν ενημέρωσης από στρατιωτικό παρατηρητήριο, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος να αποβιβάζει δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς, πλησίον της ακτής βόρεια της νήσου Παναγιάς Οινουσών.

Στη θέα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, το ταχύπλοο με χειριστές δύο (02) άτομα, άρχισε να πλέει προς τις έναντι τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη από δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά την οποία το Τ/Χ δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα των περιπολικών και ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, με σκοπό τη διαφυγή της σύλληψης. Τελικά, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ακινητοποίησε το ταχύπλοο και τους δύο (02) αλλοδαπούς χειριστές του, ηλικίας 23 και 28 ετών. Ο 28χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στην ωμοπλάτη και μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου “Σκυλίτσειο”, για την παροχή των πρώτων βοηθειών, απ΄ όπου και εξήλθε.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν οι δύο (02) αλλοδαποί, για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 “Διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, στερούμενων νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων”, καθώς και του Ν. 3386/2005 “παράνομη είσοδος στην ελληνική επικράτεια”. Οι δεκαεννέα (19) αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Χίου, ενώ τα ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ρόδου από τον Πλοίαρχο ενός επιβατηγού-τουριστικού (Ε/Γ-Τ/Ρ) πλοίου ότι κατά τη διάρκεια περιηγητικού πλου από το λιμάνι της Σύμης στο λιμάνι της Ρόδου, παρουσιάστηκε δυσλειτουργία στον εργάτη (βαρούλκο) των αγκυρών της πλώρης. Το πλοίο κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμάνι της Ρόδου, αποβιβάζοντας με ασφάλεια 123 επιβάτες, ενώ από το συμβάν δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίου, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-70χρονου, από το λιμάνι της Πάρου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ” Ν.Ν. 53,

-103χρονης, από το λιμάνι της Θάσου στο λιμάνι της Κεραμωτής Καβάλας, με το Ε/Γ-Ο/Γ “ΑΕΡΙΑ” Ν.Π. 12500

Σχετικές εικόνες