Εντοπισμός 40 αλλοδαπών και μεταφορά τους στους Καλούς Λιμένες – Εντοπισμός 8 ατόμων στη Χίο – Προσάραξη Ι/Φ σκάφους στο Πόρτο Χέλι –Διακομιδές ασθενών

1
Share:    

Τις πρωινές ώρες χτες, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 52 ν.μ. νότια της Κρήτης.

Οι 40 αλλοδαποί (28 άντρες και 12 ανήλικοι) περισυλλέγησαν από Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο, με τη συνοδεία στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και δήλωσαν πως είχαν ξεκινήσει από ακτές Τομπρούκ Λιβύης τις πρώτες πρωινές ώρες την 20-05-2024, καταβάλλοντας διακόσιες χιλιάδες (200.000) λίρες Αιγύπτου για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 30χρονος χειριστής του σκάφους για παράβαση του αρθ. 83 του Ν. 3386/05 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του αρθ 25 του Ν. 5083/23 «Διευκόλυνση» και του αρθ. 306 του Π.Κ. «Έκθεση».

*****

Τις απογευματινές ώρες χτες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Χίου για την ύπαρξη ενός ύποπτου ταχύπλοου σκάφους, το οποίο κινούταν με μεγάλη ταχύτητα προερχόμενο από τις έναντι τουρκικές ακτές με πορεία τις ακτές «Αγίας Ερμιόνης», ανατολικά της Χίου. Στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και στελέχη από ξηράς, τα οποία εντόπισαν οκτώ (08) άτομα (07 άντρες και 01 γυναίκα). Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Χίου.

*****

Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Σπετσών και Πόρτο Χελίου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη προσάραξη ενός ιστιοφόρου σκάφους σημαίας ΗΠΑ, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (υπήκοοι Ισραήλ), στην θαλάσσια περιοχή «Άκρο Αγίου Αιμιλιανού-Πόρτο Χελίου», Αργολικού Κόλπου.

Στην περιοχή έσπευσαν δύο (02) ιδιωτικά σκάφη καθώς και δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία εντόπισαν το Ι/Φ με τους επιβαίνοντες του καλά στην υγεία τους. Το Ι/Φ αποκολλήθηκε με ιδία μέσα και στη συνέχεια κατέπλευσε στο λιμάνι του Πόρτο Χελίου, με τη συνοδεία των περιπολικών σκαφών, όπου έδεσε με ασφάλεια. Μετά από επιθεώρηση των υφάλων από ιδιώτη δύτη, δεν διαπιστώθηκε κάποια ζημιά στο σκάφος ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από την Λιμενική Αρχή Πόρτο Χελίου απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ι/Φ μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-32χρονης και 61χρονου, από το λιμάνι της Κέρκυρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,

-62χρονου, από το λιμάνι της Σκύρου στο λιμάνι της Κύμης, με το Ε/Π-Τ/Ρ ¨ΚΥΜΟΘΟΗ¨ Ν. Ραφήνας 73,

-32χρονης, από το λιμάνι της Μυκόνου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΝΗΣΟΣ ΤΗΝΟΣ» Ν.Τ. 25,

-43χρονου, από το λιμάνι της Πάρου, στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ» Ν.Ν. 53.

Σχετικές εικόνες