
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Καλών Λιμένων για την ύπαρξη μιας λέμβου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή 1 ν.μ. πλησίον της παραλίας ¨ΛΕΝΤΑ¨ του Δήμου Γόρτυνας. Η λέμβος προσάραξε εσκεμμένα στην ξηρά, όπου αποβιβάστηκαν 68 αλλοδαποί (48 άνδρες, 20 ανήλικοι). Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν με λεωφορείο για το λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Ένας εκ των αλλοδαπών, ο οποίος έχρηζε ιατρικής περίθαλψης, παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ¨ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ¨.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 30χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 ¨Διευκόλυνση¨ και του άρθρου 306 Π.Κ. ¨Έκθεση¨, καθώς αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής των υπολοίπων. Σύμφωνα με δήλωση των αλλοδαπών, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 04.07.25 από τις ακτές Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα τα χρηματικά ποσά από 180.000 έως 220.000 γκίνε Αιγύπτου. Το μέσο μεταφοράς των αλλοδαπών καταστράφηκε.
*****
Τις βραδινές ώρες την 05.07.2025, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή συνδρομής σε μία λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή 14 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων. Η λέμβος προσέδεσε στο αλιευτικό καταφύγιο Λούτρας του Δήμου Γόρτυνας όπου αποβιβάστηκαν ενενήντα έξι αλλοδαποί (86 άνδρες, 10 ανήλικοι). Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί αναχώρησαν για το λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 26 και 27 ετών (υπήκοοι Σουδάν) για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 ¨Διευκόλυνση¨ σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. ¨Συναυτουργία¨ και του άρθρου 306 Π.Κ. ¨Έκθεση¨, καθώς αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές των υπολοίπων. Σύμφωνα με δήλωση των αλλοδαπών, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 04.07.25 από τις ακτές Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα τα χρηματικά ποσά των 20.000 δηναρίων Λιβύης ή 8.000.000 γκίνε Σουδάν ή 1.000 δολαρίων Η.Π.Α. Το μέσο μεταφοράς των αλλοδαπών καταστράφηκε.
*****
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Χανίων από σκάφος της δύναμης FRONTEX, για τον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα οκτώ (38) αλλοδαπών επιβαινόντων σε πνευστή λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου. Στη συνέχεια, το πλοίο εντόπισε και δεύτερη λέμβο και περισυνέλεξε τους πενήντα οκτώ (58) αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Ακολούθως, με τη συνδρομή ενός Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όλοι οι αλλοδαποί αποβιβάστηκαν στο λιμάνι ¨ΤΗΓΑΝΙ¨ Παλαιόχωρας και με τη συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) της Λιμενικής Αρχής των Χανίων, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
*****
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής του Τζελέπη, προέβησαν στη σύλληψη ενός 70χρονου ημεδαπού για παράβαση του αρ. 38 του Ν. 4624/2019 ¨Περί αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα¨. Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία αποβίβασης επιβατών από ένα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, μία ημεδαπή επιβάτιδα, η οποία συνόδευε δύο ανήλικα κορίτσια, δήλωσε ότι ο 70χρονος προέβη στη λήψη φωτογραφιών των δύο ανηλίκων στη διάρκεια του πλου από την Αίγινα προς τον Πειραιά. Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Τζελέπη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.