Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των αλλοδαπών διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο – Παροχή συνδρομής σε Ι/Φ σκάφος στην Ηγουμενίτσα – Προσάραξη σκάφους στον Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας

ΠΛΣ
Share:    

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος, να εξέρχεται με μεγάλη ταχύτητα από τον όρμο Αγ. Αντωνίου στην Τήλο.

Οι δύο (02) χειριστές του Τ/Χ δεν ανταποκρίθηκαν στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους και συνέχισαν την πορεία τους με κατεύθυνση προς τις τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχυπλόου. Σε χερσαίες περιπολίες που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκαν στην περιοχή από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Τήλου είκοσι τρεις (23) αλλοδαποί (15 άντρες, 04 γυναίκες και 04 ανήλικοι).

Από τη διενεργούμενη προανάκριση οι αλλοδαποί αναγνώρισαν τους δύο αλλοδαπούς χειριστές του ταχύπλοου, ηλικίας 37 και 47 ετών, ως τους διακινητές που τους μετέφεραν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, ενώ το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.

*****

Τις απογευματινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας από τον πλοίαρχο του Ε/Γ – Ο/Γ «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ», το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Λευκίμμη για Ηγουμενίτσα, ότι ιστιοφόρο σκάφος αναψυχής (θαλαμηγός) σημαίας Ηνωμένου Βασιλείου ζητούσε βοήθεια κάνοντας χρήση σημάτων ημέρας (καπνογόνα).

Οι δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Ηνωμένου Βασιλείου) επιβαίνοντες του ιστιοφόρου σκάφους αιτήθηκαν βοήθεια για να μεταβούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, λόγω μηχανικής βλάβης και δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή του οποίου το Ι/Φ κατέπλευσε με ασφάλεια στο παλαιό λιμάνι. Από τη Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους της Θ/Γ μέχρι την προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

*****

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Λευκάδας και του Νυδρίου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ότι ένα ιστιοφόρο σκάφος με πέντε (05) αλλοδαπούς επιβαίνοντες πλέει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης 0,4 ν.μ. δυτικά της παραλίας Πάλαιρου Αιτωλοακαρνανίας.

Στην περιοχή μετέβησαν ένα περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ. από στεριά, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το αλιευτικό σκάφος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» Λ.Λ. 2510, όπου διαπίστωσαν ότι το Ι/Φ σημαίας Σουηδίας, είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή, ενώ οι πέντε (05) επιβαίνοντες του (2 υπήκοοι ΗΠΑ και 3 Σουηδίας) είχαν αποβιβαστεί στην ακτή, καλά στην υγεία τους.

Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο Λευκάδας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ι/Φ σκάφους, μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον αρμόδιο φορέα.

Σχετικές εικόνες