Εντοπισμός και διάσωση 21 αλλοδαπών 18 ν.μ. νότια της Γαύδου – Θάνατος επιβάτιδας Κ/Ζ πλοίου στη Μύκονο – Προσάραξη Θ/Γ σκάφους στη Σάμο – Απαγόρευση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στη Καβάλα – Διακομιδές ασθενών

Ν/Γ
Share:    

Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Αγίας Γαλήνης, Παλαιόχωρας, Καλών Λιμένων, Κόκκινου Πύργου και Σφακίων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) για πολυεστερική λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 18 ν.μ. νότια της Γαύδου.

Άμεσα δεσμεύτηκαν δύο (02) παραπλέοντα πλοία από το ΕΚΣΕΔ, ενώ στην περιοχή μετέβη Ναυαγοσωστικό (Ν/Γ) σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Οι είκοσι ένας (21) αλλοδαποί άντρες περισυλλέγησαν από το Ν/Γ και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Ακολούθησε η μεταφορά τους στο λιμάνι της Σούδας, σε προσωρινό χώρο φύλαξης. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.

*****

Τις απογευματινές ώρες χτες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Μυκόνου από τον ναυτικό πράκτορα κρουαζιερόπλοιου (Κ/Ζ) σημαίας Μάλτας ότι 81χρονη αλλοδαπή επιβάτιδα έχασε τις αισθήσεις της, ενώ βρισκόταν στην καμπίνα της. Ο θάνατος της διαπιστώθηκε από τον ιατρό του πλοίου. Η σορός της 81χρονης πρόκειται να αποβιβαστεί στο τελικό προορισμό του Κ/Ζ, στην Ιταλία. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μυκόνου.

*****

Τις απογευματινές ώρες χτες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σάμου για την προσάραξη θαλαμηγού (Θ/Γ) σκάφους σημαίας Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νησίδας Κασονησίου και της Σάμου. Στην περιοχή έσπευσαν τα αλιευτικά “ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΣΟΦΙΑ” Σ.Σ. 298 και “ΧΑΡΑΥΓΗ” Τ.Σ. 104, καθώς και ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε τη Θ/Γ προσαραγμένη σε αβαθές αμμώδες σημείο. Οι τέσσερις (04) επιβαίνοντες της (υπήκοοι Τουρκίας) μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Βαθέως.

Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 57χρονος κυβερνήτης για παράβαση του άρθρου 277 παρ. 2 του Π.Κ. «Πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια». Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η θαλαμηγός αποκολλήθηκε και στη συνέχεια κατέπλευσε με ασφάλεια στη μαρίνα Πυθαγορείου με τη συνδρομή του Α/Κ “ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΣΟΦΙΑ”. Από τη Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από εξουσιοδοτημένο φορέα, ενώ από το συμβάν δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες χτες, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ότι το επιβατικό – οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο «ΝΙΚΗΤΗΣ» Ν.Π. 12354, κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι, προσέκρουσε στο κρηπίδωμα, προκαλώντας εκδορές πάνω από τα ίσαλα στη δεξιά πρωραία πλευρά του πλοίου. Το Ε/Γ-Ο/Γ εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι Πρίνου της Θάσου στο λιμάνι της Καβάλας, με τριάντα (30) επιβάτες και δύο (02) Ι.Χ. Από το συμβάν δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από τη Λιμενική Αρχή Καβάλας απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-43χρονης, από το λιμάνι Λάκκας Παξών στο λιμάνι Πλαταριάς Ηγουμενίτσας, με το Ε/Γ-Α/Ψ «ΠΑΞΟΣ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ» Τ.Χ. 1432 Α’,

-72χρονης, από τον λιμάνι της Ίου στο λιμάνι της Θήρας, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ» Ν.Ν. 53 και

-86χρονης, από το λιμάνι της Αίγινας στο λιμάνι του Πειραιά, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σχετικές εικόνες