Εντοπισμός και διάσωση 23 ατόμων και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Σύμη - Τραυματισμός ατόμου στην Ηγουμενίτσα - Πρόσκρουση Φ/Γ πλοίου σε σκάφη στο λιμάνι του Ναυπλίου - Σύλληψη ατόμων στην Πάτρα

ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΤΡΑΣ 2
Share:    

Τις βραδινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, μετά από ενημέρωση από Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντόπισε ταχύπλοο σκάφος με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Χόνδρου στη Σύμη.

Για την περιοχή απέπλευσε ακόμα ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής.

Το περιπολικό σκάφος προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, όμως οι χειριστές του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκαν, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου σκάφους και τη σύλληψη των δύο (02) αλλοδαπών χειριστών του.

Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. περισυνέλεξε είκοσι τρείς (23) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης.

Κατά δήλωσή τους, είχαν ξεκινήσει από Ντάτσα Τουρκίας καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, ενώ αναγνώρισαν τους διακινητές.

Από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.

*****

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, για την ύπαρξη τραυματισμένου ατόμου στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.

Αμέσως για το σημείο αναχώρησαν στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν έναν 35χρονο αλλοδαπό στερούμενο ταξιδιωτικών εγγράφων, ο οποίος στην προσπάθεια του να υπερπηδήσει την περίφραξη του λιμανιού τραυματίστηκε στο κάτω άκρο.

Ο 35χρονος διεκομίσθη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις και νοσηλεία.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενἰτσας.

*****

Τις βραδινές ώρες χθες ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή Ναυπλίου ότι Φ/Γ πλοίο σημαίας Παναμά, με έντεκα μέλη πληρώματος, κατά τη διαδικασία απόπλου του από το λιμάνι του Ναυπλίου με κατεύθυνση το αγκυροβόλιο, παρασύρθηκε και προσέκρουσε σε τέσσερα σκάφη που ελλιμενίζονταν στη νότια προβλήτα του λιμανιού. Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν η ακινητοποίηση του Φ/Γ πλοίου μπροστά από τα σκάφη.

Αμέσως στο σημείο μετέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής, ενώ παράλληλα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης.

Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο του Ναυπλίου, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους των εμπλεκόμενων πλοίων.
*****

Στη σύλληψη ενός 34χρονου αλλοδαπού και μίας 26χρονης αλλοδαπής προέβησαν, τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Πάτρας, για παράβαση του άρθρου 82 παρ. 4 του Ν.3386/05 (Ανεπιθύμητοι αλλοδαποί), του άρθρου 83 παρ. 1 του Ν.3386/05 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα με χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου) και του άρθρου 29 παρ. 7 του Ν.4251/14 (Υποχρεώσεις ιδιωτών και υπαλλήλων) .

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ε/Γ-Ο/Γ που επρόκειτο να αποπλεύσει για λιμένα εξωτερικού στο λιμάνι Πατρών, διαπιστώθηκε ότι ο 34χρονος κατείχε και επέδειξε ένα πλαστό και ένα παραποιημένο ταξιδιωτικό έγγραφο, ενώ επέδειξε για λογαριασμό της 26χρονης ακόμα ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Επίσης, κατά την πληκτρολόγηση των στοιχείων τους σε βάση δεδομένων εμφανιζόταν το μέτρο της άρνησης εισόδου και διαμονής υπηκόου τρίτης χώρας σε έδαφος SCHENGEN.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα πλαστά καθώς και το παραποιημένο-μη έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Σχετικές εικόνες