Εντοπισμός και διάσωση 33 ατόμων στη Γαύδο και σύλληψη των διακινητών τους - Εντοπισμός 3 ατόμων και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

B   ΝΓ 518
Share:    

Τις απογευματινές ώρες της 12/11/2023 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη λέμβου, με τριάντα τρεις αλλοδαπούς επιβαίνοντες, σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Για την περιοχή απέπλευσε Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ η ανωτέρω λέμβος εντοπίστηκε από το δεξαμενόπλοιο “NISSOS DONOUSA”, σημαίας Marshall Ιslands, 25 ν.μ. νοτιοδυτικά της Γαύδου. Με τη συνδρομή του εν λόγω Δ/Ξ πλοίου, το Ν/Γ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετεπιβίβασε τους αλλοδαπούς (όλοι άντρες) και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι Χώρας Σφακίων. Από εκεί μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων με τη συνοδεία στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί εκ των ανωτέρω (29, 30 και 22 ετών), για παράβαση του Ν. 4251/2014 “Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις”, του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση ζωής σε κίνδυνο”, του άρθρου 187 παρ. 2 του Π.Κ. “Έγκληματική οργάνωση”, του άρθρου 45 του Π.Κ. “Συναυτουργία” και του Ν. 3386/2005 “Περί αλλοδαπών”. Η λέμβος είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης, ενώ έκαστος από τους επιβαίνοντες είχε καταβάλει το χρηματικό πόσο των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) δολαρίων ΗΠΑ στους φερόμενους διακινητές.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Χανίων, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τρεις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

*****

Τις βραδινές ώρες της 12/11/2023, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ρόδου, από στρατιωτικό παρατηρητήριο, για την ύπαρξη ύποπτου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου ανατολικά της Ρόδου.

Αμέσως για την περιοχή απέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ,το οποίο εντόπισε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος με δύο επιβαίνοντες.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, όμως το ταχύπλοο δεν συμμορφώθηκε, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ακολούθησε καταδίωξη, με ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του εν λόγω ταχύπλοου.

Οι δύο αλλοδαποί, ηλικίας 19 και 21 ετών, οι οποίοι επέβαιναν στο ταχύπλοο, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου και συνελήφθησαν.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο εποχούμενης περιπολίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 13/11/2023, στην περιοχή “Κιοτάρι” της Ρόδου εντοπίστηκαν τρεις αλλοδαποί (δύο άντρες και ένας ανήλικος), οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Οι αλλοδαποί αυτοί αναγνώρισαν τον 19χρονο και τον 21χρονο ως τους διακινητές του σκάφους που τους μετέφερε.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το σκάφος μεταφοράς.

Σχετικές εικόνες