Εντοπισμός και διάσωση 35 ατόμων και σύλληψη των 2 αλλοδαπών διακινητών τους νότια της Κρήτης – Εντοπισμός 5 ατόμων στη Σύμη – Διακομιδές ασθενών

ΝΓ 518
Share:    

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την ύπαρξη σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 70 ν.μ. νότια της Κρήτης.

Οι 37 αλλοδαποί (34 άνδρες και 03 ανήλικοι) περισυλλέγησαν από το δεξαμενόπλοιο “JULIET” σημαίας Κομόρες στη θαλάσσια περιοχή 83,5 ν.μ. νότια της Κρήτης, ενώ σύμφωνα με την αναφορά του πλοιάρχου και μαρτυρικές καταθέσεις διασωθέντων, ένας αλλοδαπός έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Οι 37 διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν σε Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο, με τη συνοδεία στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου όπου δήλωσαν πως είχαν ξεκινήσει από ακτές Τομπρούκ ή MUSAID της Λιβύης τις πρώτες πρωινές ώρες την 21-05-2024, καταβάλλοντας εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) λίρες Αιγύπτου για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 36 ετών, ως οι από κοινού χειριστές του σκάφους – διακινητές για παράβαση του αρθ. 83 του Ν. 3386/05 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του αρθ 25 του Ν. 5083/23 «Διευκόλυνση» και του αρθ. 306 του Π.Κ. «Έκθεση».

*****

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε πέντε αλλοδαπούς στην βορειοδυτική ακτή νησίδας «ΝΙΜΟΥ» . Στην περιοχή μετέβη ένα σκάφος της δύναμης FRONTEX, το οποίο περισυνέλεξε τα πέντε άτομα (1 άνδρας, 1 γυναίκα, τρεις ανήλικοι), με τη συνδρομή ιδιωτικού μέσου και κλιμακίου του Λιμεναρχείου Σύμης και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Σύμης. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύμης.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-66χρονου, από το λιμάνι της Σκοπέλου στο λιμάνι του Βόλου, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και

-50χρονης και 90χρονης, από το λιμάνι της Ιθάκης στο λιμάνι Σάμης Κεφαλληνίας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σχετικές εικόνες