Εντοπισμός και διάσωση 37 ατόμων και σύλληψη των διακινητών τους στη Γαύδο – Θάνατος άντρα σε Θ/Γ σκάφος στην Κω – Απαγόρευση απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον Πειραιά – Διακομιδές ασθενών

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Share:    

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη σκάφους με 37 αλλοδαπούς επιβαίνοντες (όλοι άντρες) στη θαλάσσια περιοχή 19 ν.μ. νοτιοανατολικά της Γαύδου.

Οι αλλοδαποί περισυλλέγησαν από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “NEXOE MAERSK” σημαίας Χονγκ Κονγκ, το οποίο τους μετέφερε πλησίον του λιμανιού της Παλαιόχωρας Χανίων. Στη συνέχεια παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φύλαξης του Δήμου Χανίων.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν ένας 41χρονος και ένας 28χρονος από τους αλλοδαπούς για παράβαση του Ν.3386/2005 “Παράνομη Είσοδος στη χώρα”, του Ν.5038/2023 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν.5079/2023 “Κώδικας μετανάστευσης”, του άρθρου 45 Π.Κ. “Συναυτουργία” και του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση”.

*****

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, το Λιμεναρχείο Κω ενημερώθηκε για την ύπαρξη 54χρονου αλλοδαπού άντρα, χωρίς τις αισθήσεις του, μέσα σε θαλαμηγό σκάφος, σημαίας Πολωνίας, το οποίο ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι Μανδρακίου της Κω.

Ο 54χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κω, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κω.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, το Α’ Λιμενικό Τμήμα Τζελέπη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ενημερώθηκε από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ “ΝΗΣΟΣ ΑΙΓΙΝΑ” N.Π. 12739 για βλάβη στον ηλεκτρικό εργάτη (βίντσι) κάβων πρόσδεσης.

Από τη Λιμενική Αρχή Πειραιά απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο. Το προγραμματισμένο δρομολόγιο του πλοίου από Πειραιά προς Αίγινα δεν εκτελέστηκε, ενώ οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-74χρονου, από το λιμάνι της Πάρου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ” Ν. Νάξου 53,

-96χρονης, από το λιμάνι της Σερίφου στο λιμάνι της Σύρου, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,

-72χρονου, από το λιμάνι της Τήνου στο λιμάνι της Σύρου, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και

-94χρονου, από το λιμάνι της Πάρου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ» Ν.Ν. 53..

Σχετικές εικόνες