Εντοπισμός και διάσωση 442 αλλοδαπών στο Ρέθυμνο - Εντοπισμός και διάσωση 71 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους νότια της Κρήτης - Εντοπισμός 35 αλλοδαπών στη Γαύδο - Εντοπισμός 68 αλλοδαπών στη Γαύδο - Διακομιδές ασθενών

ΑΙ ΠΠΛΣ 900
Share:    

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Κόκκινου Πύργου, της Αγίας Γαλήνης, των Καλών Λιμένων και της Παλαιόχωρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη ενός αλιευτικού σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 45 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων. Οι τετρακόσιοι σαράντα δύο (442) αλλοδαποί περισυλλέχθηκαν από ένα Περιπολικό πλοίο (ΠΠΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ακολούθως, μετεπιβιβάστηκαν σε ένα δεξαμενόπλοιο (Δ/Ξ) σημαίας Παναμά. Το Δ/Ξ κατέπλευσε στον κόλπο Μεσσαράς, όπου οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο ΠΠΛΣ καθώς και σε ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη συνέχεια σταδιακά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Ακολούθως, οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο. Ένας εκ των αλλοδαπών, ο οποίος έχρηζε ιατρικής περίθαλψης, παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.

*****

Τις απογευματινές ώρες την 05.07.2025, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Κόκκινου Πύργου, της Αγίας Γαλήνης και των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή συνδρομής σε μία λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή 50 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων. Αμέσως, στο σημείο μετέβη ένα Περιπολικό πλοίο (ΠΠΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε τη ξύλινη λέμβο και περισυνέλεξε τους εβδομήντα τρεις (73) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (68 άνδρες και 5 ανήλικοι). Ακολούθως οι αλλοδαποί, με τη συνδρομή μιας λάντζας, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων και με τη συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Καλών Λιμένων, οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Από τη Λιμενική Αρχή του Ηρακλείου, συνελήφθησαν ένας 22χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Αιγύπτου) και ένας 21χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 ¨Διευκόλυνση¨ σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. ¨Συναυτουργία¨ και του άρθρου 306 Π.Κ. ¨Έκθεση¨, καθώς αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές των υπολοίπων. Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 04.07.25 από τις ακτές Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα τα χρηματικά ποσά από 150.000 έως 200.000 γκίνε Αιγύπτου και των 3.000 ευρώ. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

*****

Τις πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου εντόπισαν στην παραλία ¨ΛΑΥΡΑΚΑ¨ της Γαύδου τριάντα πέντε αλλοδαπούς (όλοι άνδρες), καθώς και μια πνευστή λέμβο. Οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και από εκεί πρόκειται να μεταφερθούν με επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ η λέμβος μεταφοράς κατασχέθηκε.

Επίσης, τις μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου εντόπισαν στην παραλία ¨ΤΡΥΠΗΤΗ¨ της Γαύδου εξήντα οκτώ αλλοδαπούς (67 άνδρες, 1 γυναίκα). Οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν αρχικά σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και από εκεί πρόκειται να μεταφερθούν με επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-14χρονου και 45χρονης, από το λιμάνι της Σκοπέλου στο λιμάνι του Βόλου, με Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,

-89χρονου, από το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου στο λιμάνι της Μύρινας, με Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,

-86χρονης, από το λιμάνι της Πάρου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ ¨ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ IΙ¨ Ν.Ν. 57,

-39χρονης, από το λιμάνι Αλοννήσου στο λιμάνι του Βόλου με το Ε/Π-Τ/Ρ ¨ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ¨ Ν.Π. 10001,

-54χρονου, από το λιμάνι της Κέας στο λιμάνι του Λαυρίου με το ιδιωτικό σκάφος ¨ΣΗ ΣΟΣ 5¨ Τ.Λ. 462.,

-12χρονου, από το λιμάνι της Τήνου στο λιμάνι της Μυκόνου με το Ε/Γ-Τ/Ρ ¨ΝΗΣΟΣ ΤΗΝΟΣ¨ Ν.Τ. 25.,

-34χρονου, από το λιμάνι της Τήνου στο λιμάνι της Σύρου με το Ε/Γ-Τ/Ρ ¨ΝΗΣΟΣ ΤΗΝΟΣ¨ Ν.Τ. 25. και

-34χρονου, από το λιμάνι της Σκιάθου στο λιμάνι του Βόλου με το Ε/Π-Τ/Ρ ¨ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ¨ Ν.ΣΚ. 46.

Σχετικές εικόνες