Εντοπισμός και διάσωση 47 αλλοδαπών νότια της Γαύδου - Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Χίο- Διακομιδές ασθενών

ΠΛΣ
Share:    

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Αγίας Γαλήνης, Χανίων, Καλών Λιμένων, Κόκκινου Πύργου και Σφακίων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) για σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 36,5 ν.μ. νότια νοτιοδυτικά της Γαύδου.

Άμεσα στην περιοχή μετέβη Ναυαγοσωστικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ από το ΕΚΣΕΔ δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία. Η λέμβος εντοπίστηκε 15 ν.μ. νότια της Γαύδου και οι 47 αλλοδαποί άνδρες περισυνελέγησαν από το Ν/Γ και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Ακολούθησε η μεταφορά τους στα Χανιά, όπου φιλοξενούνται προσωρινά σε χώρο του Δήμου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.

*****

Τις βραδινές ώρες χθες, κατόπιν ενημέρωσης από ναυτικό παρατηρητήριο, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής της Χίου εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο σκάφος, να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή “ΒΡΟΥΛΙΔΙΑ” νότια της Χίου.

Στη συνέχεια, ο χειριστής του εν λόγω σκάφους δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση προς τις τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχυπλόου.

Σε χερσαίες περιπολίες που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκαν από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, στην ευρύτερη περιοχή “ΒΡΟΥΛΙΔΙΩΝ” δεκαοκτώ (18) αλλοδαποί (17 άντρες και 01 γυναίκα) και μεταφέρθηκαν στη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Χίου.

Από τη διενεργούμενη προανάκριση οι εν λόγω αλλοδαποί αναγνώρισαν τον 22χρονο χειριστή του σκάφους ως τον διακινητή που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, ο οποίος και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 (Διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια) και του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στην ελληνική επικράτεια), ενώ το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-02χρονου, από το λιμάνι της Τήνου στο λιμάνι της Σύρου, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,

-04χρονου, από το λιμάνι της Σαμοθράκης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,

-63χρονου, από το λιμάνι Μανδρακίου της Νίσυρου στο λιμάνι Καρδάμαινας της Κω, με το Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΟΣ” Ν. Κω 40,

-08χρονου, από το λιμάνι της Νάξου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ – Τ/Ρ “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ V” Ν. Ν. 67,

-82χρονου και 73χρονου, από το λιμάνι της Πάρου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ – Τ/Ρ “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ” Ν. Ν. 53 και

-07χρονου, από το λιμάνι της Σκοπέλου στο λιμάνι του Βόλου, με το Ε/Π – Τ/Ρ “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ” Ν.Π. 10001.

Σχετικές εικόνες