Εντοπισμός και διάσωση 52 αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους στην Αγία Γαλήνη - Εντοπισμός και διάσωση 42 αλλοδαπών στους Καλούς Λιμένες - Πρόσκρουση σε βράχο Ε/Π-Τ/Ρ σκάφους στο Άγιο Όρος - Σύλληψη αλλοδαπού στο Ρέθυμνο

ΠΛΣ
Share:    

Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική της Αγίας Γαλήνης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για παροχή συνδρομής σε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 50ν.μ. νοτιοδυτικά της Αγίας Γαλήνης. Στη περιοχή μετέβη ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), όπου εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε τους πενήντα δύο (52) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (49 άνδρες και 3 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν με λεωφορείο σε χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο. Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 17χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) εκ των ανωτέρω για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» και του άρθρου 306 του Π.Κ. «Έκθεση», καθώς αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, εκκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες την 20.07.26 από το Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά περίπου 3.000 δολαρίων Αμερικής για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

*****

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Κόκκινου Πύργου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για παροχή συνδρομής σε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 54 ν.μ. νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων. Στη περιοχή μετέβη ένα σκάφος της δύναμης Frontex, όπου εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε τους σαράντα δύο (42) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (37 άνδρες, 1 γυναίκα και 4 ανήλικοι), οι οποίοι στη συνεχεία μετεπιβιβάστηκαν στο επαγγελματικό- τουριστικό (Ε/Π – Τ/Ρ) σκάφος «ΜΙΑ ΖΩΗ» Ν.Η. 124 και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Από εκεί, οδηγήθηκαν με λεωφορείο συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) και του Α.Τ. Ηφαίστου στο λιμάνι του Ηρακλείου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

*****

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Αγίου Όρους για περιστατικό πρόσκρουσης ενός επαγγελματικού – τουριστικού (Ε/Π-Τ/Ρ) σκάφους σε βράχο έξωθεν του «ΑΡΣΑΝΑ» της Ιεράς μονής Ξενοφώντος. Στο σημείο έσπευσε ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), όπου εντόπισε το σκάφος στο οποίο επέβαινε μόνο ο ημεδαπός κυβερνήτης του. Ο ανωτέρω, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά κατά το συμβάν, παρελήφθη και μεταφέρθηκε με το ΠΛΣ στο λιμάνι της Δάφνης και στη συνέχεια στο Κέντρο Υγείας Καρυών για ιατρικές εξετάσεις. Το Ε/Π-Τ/Ρ ανελκύστηκε επιτυχώς με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Από το Λιμεναρχείο Αγίου Όρους που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί. Από το συμβάν δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Τις πρωινές ώρες σήμερα, συνελήφθη ένας 40χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Πακιστάν) για παράβαση του άρθρου 337 του Π.Κ. (Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας) από στελέχη της Λιμενικής Αρχής του Ρεθύμνου. Ειδικότερα, ο 40χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, κατόπιν έγκλησης που υπεβλήθη εις βάρος του για άσεμνη πράξη γενετήσιου χαρακτήρα που έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες σήμερα στη παραλία Ρεθύμνου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.

Σχετικές εικόνες