Εντοπισμός και διάσωση 63 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους 43 ν.μ. νότια της Κρήτης - Εντοπισμός 32 ατόμων και σύλληψη των 2 διακινητών τους στη χώρα Σφακίων - Θάνατος άντρα στα Μέγαρα - Παροχή συνδρομής σε χειριστή ιστιοσανίδας στο Πόρτο Λάγος

ΠΛΣ
Share:    

Τις βραδινές ώρες χθες, πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και διάσωση 64 ατόμων επιβαινόντων σε σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 43 ν.μ. νότια της Κρήτης από το Φ/Γ “LEOPARD” σημαίας Βιετνάμ υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το “LEOPARD” κατέπλευσε με ασφάλεια στον κόλπο της Μεσσαράς, όπου τα 64 άτομα (όλοι άντρες) μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και εξήλθαν στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου Ηρακλείου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και ΤΑΕ ΕΛ.ΑΣ. Μεσσαράς.

Η προαναφερόμενη λέμβος ξεκίνησε την 08-02-2024 από τις ακτές TOBRUK Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Οι αλλοδαποί πλήρωσαν για την μεταφορά τους τα χρηματικά ποσά των 4.500 έως 5.000 δολαρίων Η.Π.Α.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας εκ των αλλοδαπών, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 “Διευκόλυνση” σε συνδυασμό με το άρθρο 306 Π.Κ. “Έκθεση”.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες χθες ενημερώθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Σφακίων για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή ¨ΙΛΙΓΓΑ¨ της Χώρας Σφακίων.

Αμέσως, στο σημείο μετέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν τριάντα τέσσερις (34) αλλοδαπούς να έχουν αποβιβαστεί στη στεριά.

Στη συνέχεια οι αλλοδαποί, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, με τη συνοδεία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων στον Καλαθά.

Κατά την προανάκριση, δύο (02) αλλοδαποί αναγνωρίστηκαν από τους υπόλοιπους ως οι εκ περιτροπής κυβερνήτες του σκάφους που τους μετέφερε με προορισμό την Ελλάδα.

Οι δύο (02) αλλοδαποί συνελήφθησαν, τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Γρ. Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων για παράβαση του Ν. 3386/05 ‘’Παράνομη είσοδο στην χώρα’’, του Ν. 4251/14 ‘’Παράνομη διακίνηση μεταναστών’’ σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. “Συναυτουργία’’ και το άρθρου 306 του Π.Κ. ‘’Έκθεση’’.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο των Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ξύλινο σκάφος.

*****

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε, τις πρωινές ώρες σήμερα, 52χρονος αλλοδαπός στο λιμάνι της Πάχης Μεγάρων, μέσα στη θάλασσα.

Στο σημείο μετέβησαν αμέσως στελέχη της Λιμενικής Αρχής και ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον άντρα και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας “ΘΡΙΑΣΙΟ”, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από το Γ' Λιμενικό Τμήμα Μεγάρων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Λιμενικό Φυλάκιο Φαναρίου του Λιμεναρχείου του Πόρτο Λάγος, για την ύπαρξη χειριστή ιστιοσανίδας σε δυσχερή θέση, στην θαλάσσια περιοχή του όρμου της Βιστωνίδας κοντά στις “Κολώνες Μεταξά”.

Για την περιοχή αναχώρησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής με δύο (02) περιπολικά οχήματα, καθώς και ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προς παροχή συνδρομής.

Το περιπολικό σκάφος εντόπισε, περισυνέλεξε και στη συνέχεια μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος τον 48χρονο ημεδαπό χειριστή ιστιοσανίδας, καλά στην υγεία του.

Ο 48χρονος δήλωσε ότι δεν έχρηζε ιατρικής περίθαλψης.

Σχετικές εικόνες