Εντοπισμός και διάσωση 78 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Αστυπάλαιας – Παροχή συνδρομής σε Θ/Γ σκάφος στο Ρέθυμνο – Απαγόρευση απόπλου επαγγελματικού σκάφους στην Ελούντα - Συλλήψεις ατόμων στη Ρόδο – Διακομιδές ασθενών

1
Share:    

Τις βραδινές ώρες χτες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Αστυπάλαιας, Αμοργού, Καλύμνου, Κω, Νάξου και Σύρου, για ιστιοφόρο (Ι/Φ) σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ν. Αμοργού και ν. Αστυπάλαιας. Στη περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το ρυμουλκό (Ρ/Κ) «ΠΟΘΗΤΟΣ ΙV» Ν.Π. 13355 καθώς και το δεξαμενόπλοιο (Δ/Ξ) «ΧΡΥΣΑΝΘΗ» Ν.Π. 10661. Συνολικά εντοπίστηκαν εβδομήντα οκτώ (78) αλλοδαποί (74 άντρες και 04 γυναίκες), όλοι καλά στην υγεία τους. Σαράντα ένα (41) άτομα μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος ενώ οι υπόλοιποι τριάντα επτά (37) μετεπιβιβάστηκαν στο Δ/Ξ «ΧΡΥΣΑΝΘΗ» και όλοι μαζί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου, όπου φυλάσσονται σε δομές του Δήμου. Προανάκριση διενεργείται από το λιμεναρχείο της Νάξου, ενώ δε κατέστη δυνατή η ρυμούλκηση του Ι/Φ σκάφους.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Ρεθύμνου, ότι μία θαλαμηγός (Θ/Γ) σημαίας Μεγάλης Βρετανίας, βρίσκεται σε δυσχερή θέση πλησίον του λιμανιού με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, υπήκοοι Μ. Βρετανίας. Στη περιοχή μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το όποιο εντόπισε τη Θ/Γ με τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους. Το ρυμουλκό (Ρ/Κ) «ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ» Ν.Η. 11 ρυμούλκησε τη Θ/Γ, συνοδεία του περιπολικού σκάφους, στο λιμάνι του Ρεθύμνου όπου έδεσε με ασφάλεια. Από το συμβάν δε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από το Λιμεναρχείο του Ρεθύμνου, απαγορεύτηκε ο απόπλους της Θ/Γ μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την επιθεώρηση από τον αρμόδιο νηογνώμονα.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ελούντας, ότι ένα εκμισθωμένο επαγγελματικό σκάφος βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω εισροής υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή «Μεγάλος Κριός» Ελούντας, με τέσσερις (04) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, υπήκοοι Ισραήλ. Στο σημείο μετέβησαν το επαγγελματικό-τουριστικό (Ε/Π-Τ/Ρ) «ΜΕΡΑΚΙ ΙΙ» Ν.Α.Ν. 119 και το επαγγελματικό-αναψυχής (Ε/Π-Α/Ψ) «ΚΟΥΡΟΣ» Ν.Η. 133, τα οποία εντόπισαν το επαγγελματικό σκάφος και μετέφεραν τους επιβαίνοντες του με ασφάλεια στο λιμάνι της Ελούντας. Από το συμβάν δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση. Το εκμισθωμένο ρυμουλκήθηκε στη θέση δραστηριότητάς του με μέριμνα του ιδιοκτήτη. Από το Λιμενικό Τμήμα της Ελούντας, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εκμισθωμένου επαγγελματικού σκάφους μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον αρμόδιο νηογνώμονα.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου προέβησαν στη σύλληψη πέντε (05) αλλοδαπών στο λιμάνι Ακαντιάς Ρόδου. Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι οι αλλοδαποί στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 “Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια”, ενώ επιπλέον, οι τέσσερεις εκ των πέντε κατείχαν και επέδειξαν αμφιβόλου γνησιότητας έγγραφα, κατά παράβαση του άρθρου 24 παρ. 6 του Ν. 5038/23 “Κατοχή πλαστών εγγράφων”. Από τη Λιμενική Αρχή της Ρόδου, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα πλαστά έγγραφα.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-80χρονης από το λιμάνι Καμαριώτισσας Σαμοθράκης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,

-96χρονης από το λιμάνι της Σκοπέλου στο λιμάνι του Βόλου, με το Ε/Π-Τ/Ρ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ» Ν.Π. 12397 και

-17χρονου, από το λιμάνι της Σκιάθου στο λιμάνι του Βόλου, με το Ε/Π-Τ/Ρ «ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ» Ν.Σ. 46

Σχετικές εικόνες