Εντοπισμός και διάσωση 21 ατόμων και σύλληψη των διακινητών τους στη θαλάσσια περιοχή 80 ν.μ. ΝΔ Πύλου – Σύλληψη ατόμων στην Ηγουμενίτσα – Σύλληψη ατόμων στην Κάρπαθο

ΚΑΛΑΜΑΤΑ_1
Share:    

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες την 23/08/2023, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), για την ύπαρξη σκάφους (α.λ.σ.) με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στην θαλάσσια περιοχή 80ν.μ. νοτιοδυτικά του λιμένα Πύλου.

Άμεσα δεσμεύτηκε το Φ/Γ “ARAMIS” σημαίας Λιθουανίας, το οποίο εντόπισε το εν λόγω ταχύπλοο σκάφος, με τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους.

Οι 21 (20 άνδρες και 1 ανήλικο αγόρι) συνολικά αλλοδαποί, περισυλλέγησαν από το εν λόγω Φ/Γ πλοίο και μεταφέρθηκαν στην ράδα Καλαμάτας, όπου μετεπιβιβάστηκαν σε λάντζα και τελικά, πρωινές ώρες χθες, αποβιβάσθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Καλαμάτας.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί στεγάζονται σε κτηριακές εγκαταστάσεις του οικείου λιμένα, ενώ τους έγινε προληπτικός ιατρικός έλεγχος από κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν τέσσερις (04) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ηλικίας 35, 27, 23 και 20 ετών, για παράβαση του Ν.3386/05 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του Ν.4251/2014 (Παράνομη διακίνηση αλλοδαπών), του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο), ενώ κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος μεταφοράς τους.

*****

Στη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών, ηλικίας 52, 57, 29 και 40 ετών, προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας για παράβαση του άρθρου 30 παρ.1 του Ν.4251/2014 (Υποχρεώσεις μεταφορέων), του άρθρου 29 παρ. 7 του Ν.4251/2014 (Υποχρεώσεις ιδιωτών και υπαλλήλων) και του άρθρου 83 παρ. του Ν.3386/05(Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα) κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 52χρονος, ο 57χρονος και ο 29χρονος ως οδηγός, συνοδηγός και συνεπιβάτης αντίστοιχα, μετέφεραν από κοινού με Ι.Χ.Ε. τον 40χρονο, ο οποίος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. όχημα.

*****

Στη σύλληψη 05 αλλοδαπών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καρπάθου για παράβαση του άρθρου 216 του Π.Κ. (Πλαστογραφία) και του άρθρου 208 του Π.Κ. (Κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων) κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στον λιμένα Πηγαδιών Καρπάθου, οι ανωτέρω κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στον λιμένα Πειραιά. Επίσης, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, βρέθηκε να κατέχει πλαστά χαρτονομίσματα συνολικής αξίας χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800€).

Από το Λιμεναρχείο Καρπάθου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και το ανωτέρω χρηματικό ποσό.

Σχετικές εικόνες