Επακούμβηση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον προβλήτα λιμένα Ηρακλείου - Βύθιση σκάφους στην Ερέτρια – Σύλληψη ημεδαπού στο Ηράκλειο – Ελαφριά πρόσκρουση σκαφών στο Λαύριο – Διακομιδή ασθενούς - Εντοπισμός νεκρής θαλάσσιας χελώνας

Share:    

Κατά τη διαδικασία απόπλου του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου ''ΚΡΗΤΗ Ι'' Ν.ΧΑΝΙΩΝ 24 ,βραδινές ώρες χθες, για εκτέλεση δρομολογίου προς λιμένα Πειραιά, σημειώθηκε επακούμβηση της δεξιάς πλευράς του πλοίου στον προβλήτα του λιμένα.

Στο πλοίο επεβλήθη αρχικά απαγόρευση απόπλου από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση από μέλη του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων, όπου διαπιστώθηκαν εκδορές εξωτερικά σε ύψος περίπου 2,5 μέτρα επάνω από την ίσαλο γραμμή, ενώ κατόπιν προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο, επετράπη ο απόπλους του μέχρι τον λιμένα Πειραιά, όπου θα επιθεωρηθεί εκ νέου.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση και το πλοίο απέπλευσε με 557 επιβάτες, 133 ΙΧΕ, 80 Φ/Γ, 11 Δ/Κ και 1 Λ/Φ για τον λιμένα Πειραιά.

*****

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ερέτριας για σκάφος σε άμεσο κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Ερέτριας.

Άμεσα για την περιοχή απέπλευσε Α/Κ σκάφος με επιβαίνοντα στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής, καθώς και περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το κινδυνεύον σκάφος ''ΜΑΡΙΑ'' Λ.Χ. 7122 εντοπίστηκε από έτερο ιδιωτικό σκάφος, το οποίο περισυνέλεξε τους πέντε επιβαίνοντες του προαναφερθέντος σκάφους και τους μετέφερε με ασφάλεια στην ξηρά με την συνδρομή στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που βρισκόταν εκτός Υπηρεσίας στην εν λόγω περιοχή και το οποίο κινητοποίησε το ανωτέρω ιδιωτικό σκάφος.

Σύμφωνα με δήλωση των επιβαινόντων του ''ΜΑΡΙΑ'' κατά τη διάρκεια του πλου, το σκάφους παρουσίασε μηχανική βλάβη και άμεσα ξεκίνησε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα την ταχεία βύθισή του και την πτώση τους στο νερό.

Προανάκριση διενεργείται από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

*****

Κατά την είσοδο του Ε/Π-Τ/Ρ σκάφους ''ΧΙΟΣ'' Ν.Π. 11867, βραδινές ώρες χθες, στον λιμένα Ηρακλείου με δώδεκα (12) επιβαίνοντες, προκλήθηκε ολική θραύση στο κατάρτι του σκάφους, λόγω των έντονων ανέμων.

Με την συνδρομή του Ρ/Κ ''ΜΙΝΟΤΑΥΡΟΣ Α'' Ν.Η. 135, το ''ΧΙΟΣ'' κατέπλευσε ασφαλώς στον προβλήτα του οικείου λιμένα, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο ημεδαπός Κυβερνήτης του σκάφους για παράβαση του άρθρου 291 του Π.Κ., ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''ΧΙΟΣ'' μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

*****

Ενημερώθηκε ,μεσημβρινές ώρες χθες , η Λιμενική Αρχή Λαυρίου, ότι το Ε/Π-Τ/Ρ σκάφος ''ΠΑΣΙΘΕΑ'' Ν.Π. 12666, κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης του σε ιδιωτική μαρίνα Λαυρίου, προσέκρουσε λόγω μηχανικής βλάβης στο ελλιμενισμένο Θ/Γ-Α/Ψ σκάφος ''SOUTHERN STAR'' σημαίας Ιταλίας, προκαλώντας του ζημιές.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους των ανωτέρω σκαφών μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη, πρωινές ώρες σήμερα, από το λιμένα ν. Τήνου στο λιμένα ν. Σύρου, με το Ε/Γ -Τ/Ρ “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ IV” Ν.Ν. 64 , 83χρονη, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

*****

Μία θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα - καρέτα εντοπίστηκε νεκρή, πρωινές ώρες σήμερα, από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Αταλάντης του Λιμεναρχείου Στυλίδας στην περιοχή “ΑΡΚΙΤΣΑ ΛΟΚΡΩΝ” Φθιώτιδας.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.