Επιβολή κυρώσεων για φόρτωση επικίνδυνου φορτίου σε Φ/Γ-Ο/Γ πλοίο στη Θεσσαλονίκη – Ρύπανση στη Θήρα – Σύλληψη αλλοδαπού στην Πάτρα – Διακομιδές ασθενών

ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Share:    

Ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης, ότι κατά τη διαδικασία φόρτωσης Φ/Γ-Ο/Γ πλοίου, στον λιμένα Θεσσαλονίκης, έχει φορτωθεί όχημα το οποίο μεταφέρει επικίνδυνο φορτίο.

Ακολούθησε έλεγχος, από το πλήρωμα του ως άνω πλοίου, παρουσία στελέχους της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπιστώθηκε η φόρτωση φορτηγού οχήματος (τράκτορας/επικαθήμενο), το οποίο, σύμφωνα με το δελτίο αποστολής της εταιρείας, μετέφερε φορτίο (λιπάσματα νιτρικής αμμωνίας), βαθμού επικινδυνότητας κλάσης 9, συνολικού βάρους είκοσι επτά (27) τόνων, το οποίο κατά τις διατάξεις του Π.Δ. 405/1996, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων φορτίων.

Κατά τη φόρτωση ο 24χρονος οδηγός δεν κατέθεσε ζυγολόγιο, δεν προέβη στην έγκαιρη αίτηση δήλωσης για έγκριση φόρτωσης επικίνδυνων ειδών, στον Πλοίαρχο ή τον Ναυτικό Πράκτορα του πλοίου, ούτε προέβη στην ενημέρωση της οικείας Λιμενικής Αρχής, ενώ επιπρόσθετα διαπιστώθηκε ότι δεν κατείχε πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, ως όφειλε.

Ανωτέρω Φ/Γ όχημα εκφορτώθηκε από το πλοίο και παραμένει στον λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ το πλοίο απέπλευσε προς συνέχιση του εγκεκριμένου δρομολογίου του.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση κατά παράβαση του Άρθρου 291 Π.Κ. (περί διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών), κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

*****

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες την 03/03/2023, το Λιμεναρχείο Θήρας για την ύπαρξη πετρελαιοειδών, στην περιοχή παραλίας “ΓΙΑΛΟΣ” Καρτεράδου ν. Θήρας.

Στο σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη διάσπαρτων στερεών εμμενόντων πετρελαιοειδών (κομμάτια πίσσας) επί της ακτής, σε έκταση περίπου εκατό (100 τ.μ.) τετραγωνικών μέτρων (πενήντα (50μ.) μέτρα μήκος επί δύο (02) μέτρα πλάτος). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λήψη δειγμάτων από σημεία της ακτής, τα οποία πρόκειται να αποσταλούν προς χημική ανάλυση, ενώ κατά τον έλεγχο της εν λόγω περιοχής, δεν διαπιστώθηκε μακροσκοπικά θαλάσσια ρύπανση.

Από το Λιμεναρχείο Θήρας που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και ο Δήμος Θήρας, προκειμένου προβεί στην περισυλλογή των πετρελαιοειδών.


*****

Στη σύλληψη ενός 33χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον επιβατικό σταθμό νότιου λιμένα Πατρών, πριν τον απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό το εξωτερικό, εντοπίστηκε ο 33χρονος να αποπειράται να εξέλθει από τη χώρα χωρίς να διαθέτει τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα που να επιτρέπουν τη νόμιμη παραμονή του σε έδαφος SCHENGEN. Επιπλέον, για τον 33χρονο υπήρχε καταχώρηση με το μέτρο της άρνησης εισόδου σε έδαφος SCHENGEN.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.


*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-87χρονου, από τον λιμένα ν. Τήνου στον λιμένα ν. Σύρου, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και

-84χρονης από τον λιμένα ν. Πάρου στον λιμένα ν. Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ “ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ” Ν.Ν. 53.


Σχετικές εικόνες