Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή 27 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κρήτης

1
Share:    

Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Παλαιόχωρας Χανίων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.). για την ύπαρξη σκάφους (α.λ.σ.) με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 41ν.μ. νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Αμέσως υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και παραπλέοντα πλοία, ενώ απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το δεξαμενόπλοιο “PGC ARATOΝ” σημαίας Μάλτας εντόπισε το σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 27 ν.μ. νοτιοδυτικά της Κρήτης και περισυνέλλεξε τριάντα εννέα (39) αλλοδαπούς. Αργότερα το φορτηγό «MANISA EMY» σημαίας Ολλανδίας περισυνέλλεξε ακόμα έναν (01) αλλοδαπό από τη θάλασσα. Το Ε/Π Π.Ν. εντόπισε και διέσωσε δύο (02) άτομα από τη θάλασσα, ενώ παρέλαβε και τον διασωθέντα αλλοδαπό από το Φ/Γ, μεταφέροντας και τους τρεις (03) στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης Σούδας, οι οποίοι στη συνέχεια διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με συμπτώματα υποθερμίας για την παροχή των πρώτων βοηθειών, από όπου και εξήλθαν.

Το Δ/Ξ μετέφερε τους τριάντα εννέα (39) αλλοδαπούς στο αγκυροβόλιο της Παλαιόχωρας, όπου μετεπιβιβάστηκαν σε δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Συνολικά έχουν διασωθεί σαράντα δύο (42) αλλοδαποί οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.

Από την προανάκριση που διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, συνελήφθησαν δύο (02) αλλοδαποί, ηλικίας 38 και 28 ως οι διακινητές, για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών» και του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα» καθώς και των άρθρων 45 «Συναυτουργία» και 306 «Έκθεση σε κίνδυνο» του Π.Κ. . Οι έρευνες συνεχίζονται.

Σχετικές εικόνες