Πραγματοποίηση Περιφερειακού Σεμινάριου με θέμα: «Ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» (Αθήνα, 27-28 Σεπτεμβρίου 2022)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Share:    

Περίπου πενήντα εμπειρογνώμονες προερχόμενοι από την Ελλάδα, τη Γαλλία καθώς και τις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αθήνα, με γνώμονα την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας για την Ασφάλεια (D.C.I.S.) και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και τον Γάλλο Περιφερειακό Συντονιστή για τα Δυτικά Βαλκάνια, με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) καθώς και την OFAST (Εθνική Διυπουργική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών στην Γαλλία).

Εκτός από τους Γάλλους και τους Έλληνες εμπειρογνώμονες, στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Europol, της Eurojust, του European Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), της Integrative Internal Security Governance (IISG), καθώς και εκπρόσωποι των γειτονικών χωρών και των χωρών της περιφέρειας όπως η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Κόσοβο, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες επισήμαναν τη σπουδαιότητα τόσο της διυπηρεσιακής όσο και της διεθνούς συνεργασίας των Αρχών επιβολής του νόμου η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντικές επιτυχίες και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Το σεμινάριο έκλεισε μεταξύ άλλων με την ομιλία του Αρχιπλοίαρχου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κ. Τρύφωνα ΚΟΝΤΙΖΑ, Διευθυντή του Κλάδου Αστυνόμευσης & Ασφάλειας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, διαθέτοντας τα κατάλληλα στελέχη και μέσα, έχει να επιδείξει σημαντικές συνεργασίες που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάσχεση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών ουσιών, όχι μόνο στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και σε θάλασσες χωρών που εκτείνονται εκατοντάδες μίλια μακριά από τα πελάγη μας, χάρη στην άμεση ανταπόκριση του και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει κατά τη διάρκεια της εκατονταετούς πορείας του.

Σχετικές εικόνες