Προσάραξη ΘΓ σκάφους στους Παξούς - Παρασυρόμενο ΕΠ-ΤΡ-ΙΦ σκάφους στον Όρμο Σουνίου - Ακυβερνησία ΙΦ σκάφους στο Αγαθονήσι – Διακομιδή ασθενούς

1
Share:    

Ενημερώθηκαν πρωινές ώρες χθες οι Λιμενικές Αρχές Κέρκυρας και Παξών από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, για προσάραξη του Θ/Γ σκάφους “GREEN WISHPER” σημαίας Τζέρσεϋ, με τρεις (03) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην θαλάσσια περιοχή ν. Παξών στον ύφαλο Παναγιά.

Στο σημείο έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος καθώς και το Ρ/Κ «ΙΩΑΝΝΗΣ» Ν.Π. 12454 προς παροχή συνδρομής, όπου εντόπισαν το εν λόγω Θ/Γ το οποίο είχε προσαράξει, προκαλώντας ζημιές επί του σκάφους και εισροή υδάτων.

Άμεσα πραγματοποιήθηκε εκκένωση του σκάφους, με τους τρεις αλλοδαπούς να επιβιβάζονται, καλά στην υγεία τους στο Ε/Π-Α/Ψ «ΙΩΑΝΝΗΣ» Σ.Π. 327 το οποίο είχε μεταβεί στο σημείο προς παροχή βοήθειας, με επιβαίνοντα στέλεχος της Λιμενικής Αρχής και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα «ΓΑΪΟΥ» ν. Παξών.

Στο προσαραγμένο σκάφος παρατηρήθηκε κλίση λόγω της εισροής υδάτων και τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα προς αποφυγή ρύπανσης, ενώ τοποθετήθηκαν ακόμα φωτεινοί σημαντήρες στη πλώρη και τη πρύμνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Από το Λιμενικό Σταθμό Παξών που διενεργεί τη προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του “GREEN WISHPER” μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα, ενώ δε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Ενημερώθηκε, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου, βραδινές ώρες χθες, για παρασυρόμενο Ε/Π-Τ/Ρ-Ι/Φ σκάφος ονόματι «NEVET» σημαίας Γερμανίας, το οποίο παρασυρόταν στη θαλάσσια περιοχή Όρμου Σουνίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, άνευ επιβαινόντων.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενημερώθηκαν ιδιωτικά σκάφη προς παροχή συνδρομής. Στο σημείο μετέβη περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με στελέχη της Λιμενικής Αρχής Λαυρίου, όπου εντόπισαν στην παραλία «ΑΙΓΑΙΟΝ» Σουνίου, τέσσερις (04) από τους έξι (06) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι είχαν ήδη επιβιβασθεί σε βοηθητικό σκάφος (tender), προκειμένου να προσεγγίσουν το εν λόγω Ι/Φ σκάφος. Στη συνέχεια οι ανωτέρω αλλοδαποί επιβιβάστηκαν στο «NEVET» σε απόσταση περίπου δύο (02) ν.μ. από την ακτή και προσέγγισαν αυτοδύναμα με ασφάλεια την παραλία «ΑΙΓΑΙΟΝ» Σουνίου.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Πυθαγορείου από το Λιμενικό Φυλάκιο Αγαθονησίου, για μηχανική βλάβη του Ι/Φ σκάφους “HIPOPOTAMOS” σημαίας Αυστρίας, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στον λιμένα Αγαθονησίου, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης του στο λιμάνι.

Άμεσα στελέχη της της Λιμενική αρχής Αγαθονησίου μετέβησαν στο σημείο, όπου προχώρησαν στην ασφαλή πρόσδεση του σκάφους. Κατά δήλωση του κυβερνήτη η μηχανική βλάβη παρουσιάστηκε στην ν. Λέρο και στη συνέχεια κατέπλευσε στον λιμένα όπου και αγκυροβόλησε.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του “HIPOPOTAMOS”, μέχρι τη αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το σκάφος νηογνώμονα, ενώ από το συμβάν δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, διεκομίσθη πρωινές ώρες σήμερα, από τον λιμένα ν. Πάρου στον λιμένα Σύρου, με το Ε/Γ - Τ/Ρ ''ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙV'' Ν.Ν. 64, 36χρονη, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σχετικές εικόνες