Αδυναμία Προσέγγισης ΕΓ-ΟΓ πλοίου στη Χίο – Πρόσκρουση ΕΠ-ΤΡ στην Κάλυμνο

ΥΝΑΝΠ_3.original
Share:    

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Χίου, για την αδυναμία πρόσδεσης του Ε/Γ-Ο/Γ ''Ν. ΣΑΜΟΣ'' Ν.Π. 12396 στον βόρειο προβλήτα λιμένα ν. Χίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Εν συνεχεία, πλοίαρχος εν λόγω πλοίου, αιτήθηκε συνδρομή ρυμουλκού για ασφαλή πρόσδεση.

Άμεσα στο σημείο απέπλευσαν Ρ/Κ “ΜΙΧΑΛΗΣ Σ” Ν.Χ. 259, Λ/Ζ “ΝΙΚΟΛΑΟΣ Λ” Ν.Χ. 296 και Λ/Ζ “ΙΣΙΔΩΡΟΣ Σ” Ν.Χ. 248, προς παροχή συνδρομής. Στη συνέχεια, αφού διαπιστώθηκε από τον πλοίαρχο του “Ν.ΣΑΜΟΣ” ότι δεν υπάρχει διαρροή ή εισροή υδάτων αλλά ούτε και μηχανική βλάβη, το πλοίο ξεκίνησε εκ νέου διαδικασία πρόσδεσης στη δυτική πλευρά του λιμένα, με τη βοήθεια του ρυμουλκού, και των λαντζών. Από τη προσπάθεια πρόσδεσης προκλήθηκε ελαφρά επακούμβηση στο κρηπίδωμα, ανεπαίσθητα.

Εν συνεχεία, παρουσία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκε η ασφαλής αποβίβαση των επιβατών που είχαν προορισμό τη Χίο. Εν τέλει, το πλοίο προσέδεσε στο βόρειο προβλήτα, από όπου και ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσης των οχημάτων.

Ειδικότερα, το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά - Ψαρά - Χίο – Μυτιλήνη, μεταφέροντας τριακόσιους τριάντα δύο (332) επιβάτες, ογδόντα τρία (83) Ι.Χ. , εκατόν τέσσερα (104) φορτηγά, δέκα οκτώ (18) δίκυκλα και ογδόντα έξι (86) άτομα πλήρωμα. Από το περιστατικό, δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, απαγορεύτηκε αρχικά ο απόπλους του πλοίου, αλλά μετά από την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα, το ''Ν. ΣΑΜΟΣ'' του επετράπη ο απόπλους για λιμένα Μυτιλήνης μετά επιβατών και οχημάτων.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.


*****


Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Καλύμνου, ότι κατά τη διαδικασία πρυμνοδέτησης, του Ε/Π-Τ/Ρ σκάφους “CRYSTALWATERS” N.Π. 12382 εντός του λιμένα Καλύμνου, προσέκρουσε σε δύο πλαγιοδετημένα Α/Κ σκάφη, προκαλώντας τους υλικές ζημιές στα έξαλα, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από το περιστατικό δε διαπιστώθηκε εισροή υδάτων στα σκάφη, αλλά ούτε και θαλάσσια ρύπανση, ενώ από την οικεία Λιμενική Αρχή, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Π-Τ/Ρ και των Α/Κ σκαφών, μέχρι προσκομίσεως κατάλληλου βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τους παρακολουθούντες στα πλοία , νηογνώμονες.


Σχετικές εικόνες