Σύλληψη αλλοδαπών υπηκόων τρίτης χώρας στην Κάλυμνο και στη Χίο

ΑΙ ΠΑΘ ΛΣ 090.jpg
Share:    

Στην σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών υπηκόων Τρίτης Χώρας, προέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου και της Λιμενικής Αρχής Χίου την 31-08-2022 και 02-09-2022 αντίστοιχα, σε εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου.

Συγκεκριμένα, την 30-08-2022 περί ώρα 05:25 κατέπλευσε ασφαλώς στον λιμένα Καλύμνου συνοδεία Ρ/Κ και ΠΛΣ, ιστιοφόρο σκάφος “MELODY” σημαίας Τουρκίας, το οποίο προηγουμένως είχε αιτηθεί συνδρομής λόγω μηχανικής βλάβης και αδυναμίας χρήσης ιστίων και έπλεε ακυβέρνητο Α-ΒΑ της ν. Δονούσας.

Από τη Λιμενική Αρχή Καλύμνου απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι αποκαταστάσεως της βλάβης και προσκομίσεως βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από εξουσιοδοτημένο φορέα κράτους σημαίας.

Κατά την διενέργεια προανάκρισης από το Λ/Χ Καλύμνου διαπιστώθηκε ότι ο μοναδικός επιβαίνων του ανωτέρω Ι/Φ σκάφους, υπήκοος τρίτης χώρας, συμμετείχε ως κυβερνήτης, από κοινού με έτερο αλλοδαπό τρίτης χώρας, σε περιστατικό διακίνησης μεταναστών την 27-08-2022 από Τσεσμέ Τουρκίας με προορισμό τη Μύκονο.

Την 31-08-2022 σε γενόμενο έλεγχο που πραγματοποίησαν στελέχη Κ.Λ. Χίου επί της χερσαίας ζώνης λιμένα Χίου, εντόπισαν αλλοδαπό υπήκοο τρίτης χώρας, να μην κατέχει νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα που να δικαιολογούν την νόμιμη είσοδο και παραμονή του στη χώρα. Κατά την διενέργεια προανάκρισης και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, προέκυψε η εμπλοκή του ανωτέρω στο περιστατικό διακίνησης μεταναστών την 27-08-2022.

Κατόπιν ενημέρωσης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου, εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης και ανωτέρω δύο (02) αλλοδαποί πρόκειται προσαχθούν ενώπιον της κας Ανακρίτριας Πλημ/κων Σύρου.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου και το Λιμεναρχείο Καλύμνου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, αναλύουν και επεξεργάζονται τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνούν την ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων μελών στην ανωτέρω υπόθεση παράνομης διακίνησης.

Σχετικές εικόνες