Σύλληψη πέντε ημεδαπών για από κοινού λαθρεμπορία οστράκων, κατοχή – μεταφόρτωσή τους με σκοπό τη μεταφορά προς πώληση - εμπορία τους, ακατάλληλα για ανθρώπινη βρώση και υπολειπομένων διαστάσεων

Λαθρεμπορία οστράκων ΚΛ Αλεξανδρούπολης
Share:    

Πέντε ημεδαποί ηλικίας 42, 66, 36, 62 και 41 ετών συνελήφθησαν, πρωινές ώρες χθες, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, για από κοινού λαθρεμπορία δίθυρων μαλακίων (οστράκων), κατοχή - μεταφόρτωση τους με σκοπό τη μεταφορά προς πώληση - εμπορία τους, ενώ κατασχέθηκαν επτακόσια ενενήντα τέσσερα κιλά (794 kg) όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μεγάλο μέρος μέρος αυτών, υπολειπομένων διαστάσεων.

Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και μετά από διακριτική επιτήρηση στο λιμενίσκο του Άη Γιώργη στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, εντόπισαν δύο (02) Ι.Χ. οχήματα με οδηγούς και επιβαίνοντες τους προαναφερθέντες 66χρονο, 36χρονο, 62χρονο και 41χρονο, οι οποίοι αφού έφθασαν στην περιοχή και αποβιβάστηκαν από τα οχήματα, επιβιβάστηκαν σε δύο σκάφη τύπου ''μπλάβα'' και κατευθύνθηκαν στην τουρκική πλευρά, όπου με τη βοήθεια άγνωστων ατόμων που βρίσκονταν εκεί, φόρτωσαν σάκους, με ικανή ποσότητα οστράκων σε αμφότερες τις μπλάβες. Εν λόγω μπλάβες επέστρεψαν στο λιμενίσκο του Άη Γιώργη και οι επιβαίνοντες τους, μεταφόρτωσαν το φορτίο της μίας εκ των μπλαβών σε τρίτο όχημα που κατέφθασε στο λιμενίσκο, με οδηγό τον ανωτέρω 42χρονο.

Το εν λόγω όχημα ακινητοποιήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Αλεξανδρούπολης στην  παλαιά εθνική οδού Αλεξανδρούπολης – Φερών και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, για περαιτέρω έλεγχο – ζύγιση των ποσοτήτων των οστράκων.

Επιπλέον, στο λιμενίσκο του Άη Γιώργη συνελήφθησαν οι δύο επιβαίνοντες της άφορτης μπλάβας, ενώ οι επιβαίνοντες της έμφορτης μπλάβας επεδίωξαν να διαφύγουν της σύλληψης, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό, διότι καταδιώχθηκαν από στελέχη του οικείου Λιμεναρχείου που επιβιβάστηκαν στην άφορτη μπλάβα. Οι τέσσερις συλληφθέντες και οι μπλάβες οδηγήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης για περαιτέρω έλεγχο. 

Κατόπιν ζύγισης διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για πενήντα έναν (51) σάκους δίθυρων μαλακίων του είδους αχιβάδα (ruditapes decussatus), συνολικού βάρους επτακοσίων ενενήντα τεσσάρων κιλών (794kg), υπολειπομένων διαστάσεων  (από 2,5εκ. έως 4εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ.). Επιπροσθέτως, για τα ανωτέρω αλιεύματα δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Επιπρόσθετα, τα σκάφη και το όχημα με τα οποία μεταφέρονταν δεν ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά των οστρακοειδών (μη τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής).

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα ανωτέρω σκάφη και το ΙΧΕ όχημα.

Σχετικές εικόνες