Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τη σύλληψη διακινητή μετά από καταδίωξη στην Κω την 01/04/2024 - Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους στη Λέρο - Εντοπισμός και διάσωση 29 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου - Διακομιδές ασθενών

ΠΛΣ
Share:    

Συνέχεια ενημέρωσης:

Αναφορικά με τον εντοπισμό του αλλοδαπού διακινητή τις απογευματινές ώρες την 01-04-2024, στην παραθαλάσσια περιοχή Αγίου Φωκά της Κω, γνωρίζεται ότι ο 25χρονος εξήλθε από το Γενικό Νοσοκομείο της Κω, όπου νοσηλευόταν. Ο αλλοδαπός συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 ¨Κώδικας Μετανάστευσης¨, του άρθρου 42 του Π.Κ. ¨Απόπειρα¨ σε συνδυασμό με το άρθρο 277 του Π.Κ. ¨Πρόκληση ναυαγίου¨, του άρθρου 306 του Π.Κ. ¨Έκθεση¨, του άρθρου 169 του Π.Κ. ¨Απείθεια¨, του άρθρου 187 του Π.Κ. ¨Εγκληματική οργάνωση¨ και του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα¨.

*****

Τις βραδινές ώρες χθες, περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες δυτικά του Φαρμακονησίου. Στη συνέχεια, οι χειριστές του σκάφους ανέπτυξαν ταχύτητα προβαίνοντας σε επικινδύνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων από το σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τελικά το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε. Περισυλλέγησαν δεκαεννέα αλλοδαποί (15 άνδρες, 2 γυναίκες και 2 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Από τη Λιμενική Αρχή της Λέρου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί, ηλικίας 27 και 26 ετών για παράβαση των άρθρων 24-25 του Ν. 5038/23 ¨Διακίνηση¨, του άρθρου 30 του Ν. 3386/05 ¨Παράνομη είσοδο στη χώρα¨ και του άρθρου 306 του Π.Κ. ¨Έκθεση ζωής σε κίνδυνο¨.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 23,5 ν.μ. νότια της Γαύδου Κρήτης.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν ένα περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το φορτηγό πλοίο ¨BC CALLISTO¨ σημαίας Μπαρμπάντος, όπου εντόπισαν μια λέμβο με είκοσι εννέα (29) άνδρες. Οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν στο Φ/Γ πλοίο και μεταφέρθηκαν πλησίον του λιμανιού της Παλαιόχωρας Χανίων. Ακολούθως, μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ. και με τη συνοδεία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ η λέμβος κατασχέθηκε.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:

-94χρονου, από το λιμάνι της Ίου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ ¨ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ V¨ Ν.N. 67 και

-72χρονης, από το λιμάνι ¨ΑΓΝΩΝΤΑ¨ της Σκοπέλου στο λιμάνι του Βόλου, με το Ε/Π-Τ/Ρ ¨ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ¨ Ν.Π. 10001.

Σχετικές εικόνες