Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην Κω με δράση στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα - διαμονής τους στην Κω και στη συνέχεια διευκόλυνση προώθησής τους στην ενδοχώρα (10-11-2020)

Share:    

Στο πλαίσιο διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών για την αποδόμηση και εξάρθρωση της εν θέματι εγκληματικής οργάνωσης και έπειτα από αξιοποίηση κατάλληλων πληροφοριών των στελεχών Γρ. Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Κω, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την 18-08-2021 και την 19-08-2021, έξι (06) αλλοδαποί, για παράβαση του αρθ. 29 παρ. 6 Ν.4251/2014 και του αρθ. 83 Ν.3386/2005 καθώς και ένας (01) αλλοδαπός διακινητής (παράβαση των αρθ. 29 και 30 του Ν4251/2014), ενώ αναζητείται και έτερος διακινητής.

Ειδικότερα, την 17-08-2021 εντοπίστηκε από τα ανωτέρω στελέχη Τ/Χ σκάφος με εξωλέμβιο κινητήρα, άνευ επιβαινόντων, στην παραθαλάσσια περιοχή “ΜΑΡΜΑΡΙ” ν. Κω, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Στη συνέχεια, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και διακριτικής επιτήρησης, εντοπίστηκαν οι έξι (06) αλλοδαποί, εντός διαμερίσματος όπου διέμεναν στην πόλη της ν. Κω το οποίο λειτουργούσε ως Safe house.

Από το προανακριτικό υλικό προέκυψε ότι, ο ρόλος του συλληφθέντα διακινητή είναι η παραλαβή των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών κατά την άφιξή τους στη ν. Κω, η μεταφορά τους σε διαμέρισμα - κατάλυμα (Safe house) και η προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να ταξιδέψουν αρχικά για λιμένα Πειραιά και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Ο εν λόγω διακινητής λειτουργούσε υπό τις οδηγίες έτερου διακινητή ο οποίος, τον Νοέμβριο του 2020 είχε συλληφθεί ως ένα από τα αρχηγικά μέλη του υπόψη κυκλώματος και είχε κριθεί προφυλακιστέος, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους κατόπιν αιτήματος αποφυλάκισής του.

Ο συλληφθείς εκ των διακινητών κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ ο δεύτερος αναζητείται στο πλαίσιο έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον αρμόδιο Ανακριτή. Προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την οικεία Λιμενική Αρχή και από την Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη των εμπλεκομένων στο εν λόγω κύκλωμα για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης από υποθέσεις τόσο στην Κω όσο και στη Ρόδο, αλλά και την διασύνδεσή τους με έτερα μέλη του υπόψη κυκλώματος.