Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τον εντοπισμό αλλοδαπών και σύλληψη των αλλοδαπών διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Κω

ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΚΩΣ
Share:    

Συνέχεια ενημέρωσης:

Αναφορικά με τη σύλληψη τεσσάρων (04) διακινητών που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 03-01-2023, στη θαλάσσια περιοχή “ΘΕΡΜΑ” ν. Κω γνωρίζεται ότι, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από τη Λιμενική Αρχή Κω με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) σε συνεργασία ως προς την έρευνα με Ε.Υ.Π. και το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), προέκυψε ότι οι ανωτέρω τέσσερις διακινητές αποτελούν μέλη οργανωμένου κυκλώματος παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών από την Τουρκία στη Κω.

Συγκεκριμένα, το ανωτέρω οργανωμένο κύκλωμα διαθέτει ταχύπλοα σκάφη μεγάλης ιπποδύναμης, με σκοπό την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των αλλοδαπών στις ακτές της Κω. Το ανωτέρω κύκλωμα συνεργάζεται με διακινητές που διαμένουν στη Τουρκία στους οποίους οι ΠΕΠ κατέβαλλαν το ποσό των 3.500€ κατ’ άτομο για την εν λόγω μεταφορά τους. Επιπρόσθετα συνελήφθη, έτερος αλλοδαπός, μέλος του κυκλώματος, ο ρόλος του οποίου φέρεται να ήταν η παραλαβή και η μεταφορά των αλλοδαπών σε safe houses, μετά την αποβίβαση αυτών στη ν. Κω.

Οι ως άνω πέντε (05) συλληφθέντες προσήχθησαν την 08.01.2023 ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για: «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από την χώρα» κατά παράβαση των άρθρων 187 Π.Κ και αρθ. 30 του Ν.4251/2014 «Κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», «έκθεση» άρθρο 306 Π.Κ., «κατ’ επάγγελμα τέλεση του εγκλήματος» άρθρο 13 παρ. στ Π.Κ. καθώς και του αρθ. 83 του Ν.3386/2005“ Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα” και μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Σχετικές εικόνες