Μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας - «Ναυτικοί: Στον πυρήνα του μέλλοντος της Ναυτιλίας»

Μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας - «Ναυτικοί: Στον πυρήνα του μέλλοντος της Ναυτιλίας»
Share:    

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας την 30η Σεπτεμβρίου 2021, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα :

«Με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, απευθύνομαι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2021, σε κάθε μέλος της μεγάλης ναυτιλιακής μας κοινότητας και ιδιαίτερα σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ναυτικούς.

Η επιλογή του θέματος, αυτή τη χρονιά, «Ναυτικοί: Στον πυρήνα του μέλλοντος της Ναυτιλίας», αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο δύο εκατομμυρίων ναυτικών, χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε ναυτιλία, δεν θα υπήρχε διεθνές εμπόριο, δεν θα υπήρχε ροή αγαθών ζωτικής σημασίας στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Ο ρόλος των ναυτικών είναι κρίσιμος, τόσο για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των πλοίων, όσο και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ακριβώς γι’ αυτό, πάντοτε και πολύ περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας, η πατρίδα μας πρωτοστατεί στην προσπάθεια στήριξης τους και επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Με σειρά μέτρων και παρεμβάσεων στηρίξαμε τους ναυτικούς μας στην Ελλάδα, ενώ πρωτοστατήσαμε στην προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσης του μεγάλου προβλήματος της αντικατάστασης πληρωμάτων και πραγματοποίησης επαναπατρισμών. Σε εθνικό επίπεδο προωθήθηκαν άμεσα τα απαιτούμενα νομοθετικά και κανονιστικά μέτρα για την αναγνώριση των ναυτικών ως «ουσιωδών εργαζομένων» και επετράπη η απρόσκοπτη διέλευσή τους (“in transit”) από τη Χώρα μας. Σε διεθνές επίπεδο, κινητοποιήσαμε το Διεθνή ναυτιλιακό Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί παραδοσιακό κόμβο αλλαγής πληρωμάτων, πραγματοποιήθηκαν από το ελληνικό έδαφος, από την αρχή της μέχρι σήμερα χιλιάδες αντικαταστάσεις και επαναπατρισμοί πληρωμάτων, όλων των εθνικοτήτων.

Παράλληλα, μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για την πανδημία, προτείναμε στον ΙΜΟ και την Ε.Ε. τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ναυτικών, με στόχο να συνεχίσουν να παρέχουν τις κρίσιμες υπηρεσίες τους σε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον. Στην Ελλάδα, διευκολύναμε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ναυτικών που απασχολούνται τόσο στις ενδομεταφορές όσο και στα Ελληνικής σημαίας πλοία διεθνών πλόων, αλλά και αλλοδαπών ναυτικών-μελών πληρωμάτων ποντοπόρων πλοίων που κατέπλευσαν σε ελληνικούς λιμένες.

Οι προσπάθειές για τη διευκόλυνση του έργου και της καθημερινής διαβίωσης των ναυτικών μας, όπου και αν βρίσκονται, αποτελούν για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σταθερή προτεραιότητα.

Απευθυνόμενος προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ναυτικούς, είμαι βέβαιος ότι εκφράζω το σύνολο της κοινωνίας και ασφαλώς της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, με τη φράση: «Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για όσα μας προσφέρετε. Είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα σας, σε όλα τη μήκη και πλάτη της υφηλίου».

Σχετικές εικόνες