Τελετή παράδοσης – παραλαβής Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

DSC_1126
Share:    

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κλιάρης Θεόδωρος ανέλαβε τα καθήκοντά του, παρουσία του παραδίδοντος Υπουργού, κ. Πλακιωτάκη Γιάννη και του απερχόμενου Υφυπουργού κ. Κατσαφάδου Κώστα.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γεώργιος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης Μανώλης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Κυριαζόπουλος Ευάγγελος, Ανώτατοι και Ανώτεροι αξιωματικοί του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των Εφοπλιστικών Ενώσεων, των Ναυτεργατικών Σωματείων, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολουθούν οι ομιλίες του παραδίδοντος και παραλαμβάνοντος Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και του απερχόμενου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Παραδίδων Υ.ΝΑ.Ν.Π. κ. Πλακιωτάκης Γιάννης:

«Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα από όλους τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αυτά τα 4 χρόνια, με στήριξε, με καθοδήγησε σε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία της χώρας, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Παραλάβαμε ένα Αιγαίο χωρίς θαλάσσια σύνορα και παραδίδουμε μία χώρα με θαλάσσια σύνορα που είναι συνάμα και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις αντιξοότητες και τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, παραμείναμε σταθεροί στο πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο και εφαρμόσαμε με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ευχαριστώ όλους όσους εργαστήκαμε μαζί και καταφέραμε τόσα πολλά τα τελευταία 4 χρόνια!».

Απερχόμενος ΥΦΥ.ΝΑ.Ν.Π. κ. Κατσαφάδος Κώστας:

«Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Αγαπητοί συνεργάτες,

Όταν τον Ιανουάριο του 2021, περνούσα την πόρτα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έκανα το Σταυρό μου ζητώντας από το Θεό, την ημέρα που θα αποχωρούσα ατό Υπουργείο, να βγω με το κεφάλι ψηλά. Ότι πέτυχα να υπηρετήσω την πατρίδα, την κοινωνία, τους ναυτικούς και τους νησιώτες μας και φυσικά τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τους ήρωες αυτούς που νύχτα μέρα φυλάνε Θερμοπύλες, προστατεύουν τα σύνορα μας, σώζουν ζωές και είναι στο πλευρό των νησιωτών μας. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή της σημερινής ημέρας να τους ευχαριστήσω για τα όσα έκαναν, για τα όσα έζησα μαζί τους όλους αυτούς τους μήνες. Όπως θέλω να ευχαριστήσω και όλους όσους συνεργάστηκα μαζί τους και φυσικά τον φίλο Υπουργό Γιάννη, τον Αρχηγό, τους Υπαρχηγούς, τους Γραμματείς. Και ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε να έρθω εδώ σε ένα Υπουργείο που η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατότερα. Σε κάθε σημείο της πατρίδας μας, αλλά και σε κάθε γωνία που ένα πλοίο με την γαλανόλευκη, δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παντού, η Ελλάδα μπορεί να φτάσει παντού, πιστεύοντας στις δικές της δυνάμεις και στους ανθρώπους της. Και η καρδία αυτή θα χτυπά πάντα μαζί με τη δική μου, για πάντα.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτά τα τέσσερα χρόνια το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχε στη μεγάλη κυβερνητική προσπάθεια, υπηρετώντας αποτελεσματικά, πολλούς, παράλληλους στόχους. Την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας. Την ασφάλεια στις θάλασσες. Τη στήριξη των ναυτικών και της ακτοπλοΐας, ώστε να ξεπεράσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη διασφάλιση και διεύρυνση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεταξύ τους. Την αξιοποίηση των λιμανιών της πατρίδας μας. Την προστασία της υγείας επιβατών και πληρωμάτων. Την ανάπτυξη των νησιών, με τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για ολοκληρωμένη πολιτική στο νησιωτικό χώρο και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη έργων υποδομής και επιχειρηματικότητας. Κάναμε τα μεγάλα βήματα για ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, λειτουργικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το σύνολο της ναυτιλιακής βιομηχανίας στα χρόνια που έρχονται. Στο πεδίο της Λιμενικής πολιτικής και των λιμένων, η αναντίρρητη διαπίστωση έγκειται στην απόλυτη δικαίωση της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την στρατηγική μας για την αξιοποίηση τους. Όπως είχαμε δεσμευτεί, η υπεραξία που προκύπτει αποδίδεται στους πολίτες της κάθε τοπικής κοινωνίας, αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας και ενισχύει την εθνική οικονομία. Πετύχαμε πολλά. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Με σύνεση και συνεννόηση. Με σύνθεση απόψεων και με την αξιοποίηση ενός νέου κόσμου που δημιουργείται μέσω της ψηφιακής μετάβασης. Φίλες και φίλοι, Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα μοναδικό οικονομικό φαινόμενο. Η Ελλάδα είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη. Χωρίς αμφιβολία έχει τεράστια σημασία το γεγονός, ότι ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και με την σημαντική συνεισφορά της ναυτιλίας μας στην ανάπτυξη της οικονομίας και την συνοχή της κοινωνίας μας. Είναι γεγονός ότι η διατήρηση της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής ναυτιλίας, το ίδιο της το μέλλον, βασίζεται και εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από ένα εξαιρετικά κρίσιμο παράγοντα: το ανθρωπινό δυναμικό και την ικανότητα προσέλκυσης νέων Ελλήνων και Ελληνίδων στο ναυτικό επάγγελμα.

Κύριε Υπουργέ,

Αγαπητέ Αρχηγέ χαίρομαι που σήμερα παραδίδω σε εσάς έναν άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκα και είμαι βέβαιος ότι αυτές τις ημέρες που θα περάσουν μέχρι ο ελληνικός λαός να επιλέξει την νέα του κυβέρνηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται σε καλά χέρια. Καλή δύναμη καλή επιτυχία.»

Παραλαμβάνων Υ.ΝΑ.Ν.Π. κ. Κλιάρης Θεόδωρος:

«Σεβασμιότατε, Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κ. Αρχηγέ, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, κ. Πρόεδρε του ΝΕΕ, αγαπητές και αγαπητοί πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας, αγαπητά στελέχη του Λιμενικού Σώματος, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή. Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω τα αισθήματα και τη συγκίνηση αυτής της στιγμής οπότε θα περιοριστώ σε ευχαριστίες. Ευχαριστώ την Αυτού Εξοχότητα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για την εξαιρετική τιμή και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου με την ανάθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ευχαριστώ από καρδιάς τον απερχόμενο Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη και σημειώνω ότι έγραψε τη μακροβιότερη θητεία στον θώκο του Υπουργείου Ναυτιλίας και τα Δυόμισι απ’ αυτά τα χρόνια συμπορευτήκαμε με κοινούς στόχους, κοινούς προβληματισμούς και κοινές επιτυχίες σε μια περίοδο ειδικών συνθηκών και αλλεπάλληλων προκλήσεων. Θα έλεγα λόγω της πανδημίας, των εκτάκτων συμβάντων όπως ανέφερε και ο κ. Υπουργός με τις πυρκαγιές και μεγάλες εκκενώσεις περιοχών και σεισμών, το ευμετάβλητο γεωπολιτικό πλαίσιο και επίσης η έκρηξη του μεταναστευτικού ζητήματος. Προκλήσεις που δεν τις επιδιώξαμε εν τούτης κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Και σύμφωνα με μαρτυρίες έξωθεν έγινε εξαιρετικό έργο.

Κ. Υπουργέ σας εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά σας. Ευχαριστώ επίσης τον απερχόμενο Υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο για την άψογη συνεργασίας μας. Ο κ. Κατσαφάδος διακρίθηκε για την θετική προσέγγιση σε κάθε πρόβλημα όπως και την εκτίμηση που έδειξε στο έργο του Λιμενικού Σώματος. Κύριοι Γενικοί Γραμματείς θέλουμε να συνεργαστούμε ξανά και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα ενότητας και συν αντίληψης.

Κυρίες και κύριοι όπως είναι γνωστό το κύριο καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει το νόμο διασφαλίζοντας τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας του Κράτους δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και αξιοπιστίας στους διεθνής εταίρους, όπως επίσης γνωρίζετε κι από την πολύχρονη θητεία μου στο Λιμενικό Σώμα πιστεύω στην ομαδική εργασία και θεωρώ ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται με συλλογική προσπάθεια και αρμονική συνεργασία. Προς τούτο καλώ το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς και όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να συμβάλουν προς τον στόχο της αποτελεσματικής διευθέτησης των θεμάτων της αρμοδιότητάς του. Από την πλευρά μου σας διαβεβαιώ ότι θα επιτελέσω και αυτό το καθήκον που η Πολιτεία μου ανέθεσε με την ίδια αφοσίωση και την ίδια προσήλωση που επέδειξα και στην προηγούμενη θητεία μου. Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους.».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων.

Σχετικές εικόνες