Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδοτεί τις μελέτες για Master Plan Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στη Σητεία

image00017
Share:    

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδοτεί τις μελέτες για Master Plan Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στη Σητεία

Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Δήμο Σητείας και αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής, ξεκινά η χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών για τη διαμόρφωση ενός κοστολογημένου και ολοκληρωμένου Master Plan για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη της Σητείας. Στόχος η ανάδειξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην ανθεκτικότητα των υποδομών, τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την προώθηση της απασχόλησης.

«Προχωρήσαμε άμεσα», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, «στην υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων, όχι μόνο για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όχι μόνο στη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής, αλλά και στο σχεδιασμό ενός νέου πλάνου βιώσιμης ανάπτυξης για τη Σητεία.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί η χρηματοδότηση των μελετών του τόσο σημαντικού για τη Σητεία master plan, γίνεται από το Υπουργείο μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η Σητεία, όπως και ολόκληρο το Λασίθι, δικαιούνται ισχυρή προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης και αυτό ακριβώς ξεκινά με τη χρηματοδότηση των μελετών που ξεκινούν άμεσα».

Επιχορηγήσεις που ήδη έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Α. 850.000 ευρώ για την αντιμετώπιση λειτουργικών και επενδυτικών αναγκών σε νέες γεωτρήσεις, αποκαταστάσεις από ζημιές σε αντλιοστάσια και παροχή τεχνικού συμβούλου για επίσπευση διαδικασιών.

Τα έργα αναλυτικά έχουν ως εξής:

  1. Αποκατάσταση ζημιών των υδρευτικών υποδομών και δικτύων ύδρευσης περιοχής αρμοδιότητας της, από την κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου 2022 που έπληξε την ευρύτερη περιοχή». - Π/Υ Έργου: 500.000€.
  2. «Προμήθεια και εγκατάσταση δύο (2) προκατασκευασμένων δεξαμενών ύδρευσης στους οικισμούς «Μόχλο» Δ.Ε. Σητείας και «Καλό Νερό» Δ.Ε. Ανάληψης, του Δήμου Σητείας».- Π/Υ Έργου μέχρι του ποσού: 49.200€.
  3. «Σύνδεση νέων δεξαμενών ύδρευσης στους οικισμούς ‘’Καλό Νερό’’ και ‘’Μόχλος’’ του Δήμου Σητείας με τα δίκτυα ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.». - Π/Υ Έργου: 12.400€.
  4. «Αντικατάσταση δικτύου μεταφοράς ύδατος της Τοπικής Κοινότητας Λιθινών Δήμου Σητείας». Π/Υ Έργου:: 37.200€.
  5. «Προμήθεια αντλητικών συγκροτημάτων ύδρευσης στις Δ.Ε. Σητείας, Λεύκης, Ιτάνου και Ανάληψης, του Δήμου Σητείας». – Π/Υ Έργου: 94.000€.
  6. «Αποκατάσταση βλαβών της γεώτρησης ύδρευσης «Αγίου Παντελεήμονα» Τ.Κ. Χανδρά Δ.Ε. Λεύκης Δήμου Σητείας». - Π/Υ Έργου: 36.356,80€.

7. «Αποκατάσταση ζημιών των υδρευτικών υποδομών και δικτύων ύδρευσης περιοχής αρμοδιότητας της, από την κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου 2022 που έπληξε την ευρύτερη περιοχή». - Π/Υ Έργου: 500.000€.

8. «Ανάθεση παροχής υπηρεσιών υποβοήθησης και συμβουλευτικής υποστήριξης της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., για την αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου 2022 στις υποδομές και τα δίκτυα υδροδότησης της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.». - Π/Υ Έργου: 37.200€.

9.«Κάλυψη του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των αντλιοστασίων ύδρευσης του Δήμου Σητείας». Π/Υ Έργου: 70.000€.

Β. 400.000 ευρώ για αποκατάσταση λειτουργικών βάθρων και απομάκρυνση φερτών υλικών μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου.

Γ. 5.000.000 ευρώ για κρίσιμα έργα σε λιμένα (αποκαταστάσεις σπηλαιώσεων) και διαβρώσεις παραλιακού μετώπου Σητείας.

Σχετικές εικόνες