Απαγόρευση απόπλου Ε/Π-Τ/Ρ πλοίου στη Σίφνο - Απαγόρευση απόπλου Ι/Φ σκαφών στην Ιθάκη - Αποβίβαση ασθενούς επιβάτη κρουαζιερόπλοιου στην Κέρκυρα - Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στον Πειραιά - Κράτηση Φ/Γ πλοίου στη Σύρο

Share:    

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Σίφνου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ότι το Ε/Π-Τ/Ρ "ΕΤΖΙΑΝ ΣΤΑΡ" Ν.Π.12576, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνήτη του, παρουσίασε βλάβη στο πηδάλιο, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά-βορειοανατολικά ν. Σίφνου και έπλεε με χρήση του εφεδρικού συστήματος πηδαλιούχησης, με έντεκα (11) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Το ανωτέρω Ε/Π-Τ/Ρ σκάφος κατέπλευσε αυτοδύναμα στο αλιευτικό καταφύγιο Πλατύ Γιαλού ν. Σίφνου, όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι επιβάτες, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε η συνέχιση πλόων του "ΕΤΖΙΑΝ ΣΤΑΡ" μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον αναγνωρισμένο οργανισμό που το παρακολουθεί.
*****

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ιθάκης, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ότι το Ι/Φ "SCARAB" σημαίας Ολλανδίας, παρουσίασε εισροή υδάτων στη θαλάσσια περιοχή κόλπου Μώλου ν. Ιθάκης, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Άμεσα στο σημείο μετέβη ιδιωτικό σκάφος με επιβαίνοντες στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισε το εν λόγω σκάφος εντός του λιμένα ν. Ιθάκης, το οποίο κατέπλευσε αυτοδύναμα στη μαρίνα Βαθέος Ιθάκης, με τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους.

Κατόπιν διενέργειας επιθεώρησης από ιδιώτη δύτη, δεν διαπιστώθηκε εισροή υδάτων, ενώ σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνήτη του "SCARAB", το περιστατικό οφείλεται σε σύγκρουση του εν λόγω σκάφους με έτερο Ι/Φ σκάφος σημαίας Αυστρίας, η οποία είχε προηγηθεί, στη θαλάσσια περιοχή ν. Ατόκου.

Από το Λιμεναρχείο Ιθάκης, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους αμφότερων των Ι/Φ σκαφών, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικών αξιοπλοΐας από τους νηογνώμονες που τα παρακολουθούν.
*****

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, ότι 79χρονος αλλοδαπός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου ''MSC ORCHESTRA'' σημαίας Παναμά, το οποίο είχε αποπλεύσει από τον λιμένα ν. Κέρκυρας με προορισμό τον λιμένα ν. Μυκόνου, έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης και ως εκ τούτου, το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο θα επέστρεφε στον οικείο λιμένα προκειμένου να τον αποβιβάσει.

Το ''MSC ORCHESTRA'' κατέπλευσε στον λιμένα ν. Κέρκυρας, όπου αποβίβασε τον 79χρονο ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για νοσηλεία.

Ακολούθως, το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε προς συνέχιση του δρομολογίου του.

*****

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, επί της χερσαίας ζώνης λιμένα Πειραιά, στο ύψος εισόδου της Δεξαμενής Βασιλειάδη, όταν δίκυκλο όχημα εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού. Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά “ΤΖΑΝΕΙΟ”.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.
*****

Κατόπιν επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Φ/Γ πλοίο ''YANG A'' σημαίας Μάλτας στον λιμένα Σύρου, από εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές Κ.Γ.Ε. PARIS Σύρου, στο πλαίσιο εφαρμογής μνημονίου "PARIS MOU", επιβλήθηκε το μέτρο κράτησης (DETENTION) λόγω διαπίστωσης ελλείψεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παραρτήματος ''Χ'' της ΚΟ 2009/16/ΕΚ. Από το Λιμεναρχείο Σύρου, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω πλοίου μέχρι την αποκατάσταση των ελλείψεων, ενώ επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.