Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Πύλου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ότι μία 79χρονη αλλοδαπή επιβάτιδα (υπήκοος Ολλανδίας) ενός κρουαζιερόπλοιου (Κ/Ζ) σημαίας Ολλανδίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 44 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Το Κ/Ζ προσέγγισε τον όρμο Ναυαρίνου, όπου η 79χρονη παρελήφθη από την επιβατηγό-λάντζα «ΣΑΝΤΙΝΟ» Ν.Π. 34, στην οποία επέβαινε στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι της Πύλου. Στη συνέχεια, διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα στο Κέντρο Υγείας Πύλου για ιατρική περίθαλψη, ενώ το πλοίο απέπλευσε προς συνέχιση του δρομολογίου του.
*****
Συνέχεια ενημέρωσης:
Αναφορικά με τον εντοπισμό 87 αλλοδαπών στη Γαύδο τις μεσημβρινές ώρες την 22.10.25, συνελήφθη ένας 41χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Αιγύπτου), ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής που τους μετέφερε από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ελλάδα έναντι χρηματικής αμοιβής. Ο 41χρονος συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν.5079/2023 και του άρθρου 306 του Π.Κ. «Έκθεση». Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
*****
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Καλών Λιμένων για την ύπαρξη αλλοδαπών στην ξηρά, στη παραλία των Καλών Λιμένων. Στο σημείο μετέβησαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν 27 αλλοδαπούς (18 άνδρες, 3 γυναίκες και 6 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο, συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Κατά τη διενεργούμενη προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, αναγνωρίστηκε ένας 46χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) ως ο διακινητής των υπολοίπων και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» και του άρθρου 306 Π.Κ. «Έκθεση». Σύμφωνα με τους διασωθέντες, εκκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες την 23.10.25 από το Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα 4.500 λίρες Σουδάν και 15.000 δηνάρια Λιβύης. Η λέμβος μεταφοράς των αλλοδαπών καταστράφηκε, ενώ ο εξωλέμβιος κινητήρας της κατασχέθηκε.
*****
Τις απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου προέβη στην κατάσχεση αλιευμάτων και στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων, έπειτα από παράβαση της αλιευτικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εν πλω αλιευτικής επιθεώρησης από το πλήρωμα Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος τύπου μηχανότρατα, διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη εγκατεστημένου και λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής και αναφοράς αλιευτικών δεδομένων (ERS), κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων. Κατά την επιθεώρηση, κατασχέθηκαν αλιεύματα συνολικού βάρους εξήντα εννέα κιλών και εννιακοσίων γραμμαρίων {69,9 kg) του είδους “κεφαλόποδα". Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου απαγορεύτηκε ο απόπλους του αλιευτικού σκάφους μέχρι την πλήρη συμμόρφωση και την εγκατάσταση του προβλεπόμενου συστήματος ERS, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων. Η κατασχεθείσα ποσότητα αλιευμάτων πρόκειται να εκποιηθεί μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
*****
Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Χανίων από Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για τον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα αλλοδαπών επιβαινόντων σε σκάφος (35 άνδρες, 3 γυναίκες και 2 ανήλικοι), στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου. Ακολούθως, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια αρχικά στο λιμάνι της Σούδας Χανίων και στη συνέχεια, οδηγήθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων, με τη συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.