Εμπλοκή κάβου Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ στο Ηράκλειο–Ακυβερνησία Ι/Φ στον Πόρο Τροιζηνίας–Εντοπισμός 10 αλλοδαπών στην Ψέριμο –Απαγόρευση απόπλου Ι/Φ σκάφους στην Αίγινα–Διακομιδή ασθενούς

ΠΛΣ
Share:    

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Ηρακλείου από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ «EUROCHAMPION JET», σημαίας Κύπρου, για περιστατικό εμπλοκής κάβου στον δεξιό εξωτερικό υδροπροωθητήρα (water jet), κατά τη διάρκεια χειρισμών απόπλου εντός του λιμένα Ηρακλείου. Το πλοίο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσει εγκεκριμένο δρομολόγιο προς τους λιμένες Θήρας-Νάξου-Πάρου-Μυκόνου-Σύρου και Πειραιά με 789 επιβάτες και 04 Ι.Χ. οχήματα, προσέδεσε αυτοδύναμα και με ασφάλεια στον λιμένα, όπου αποβιβάστηκαν οι επιβάτες και εκφορτώθηκαν τα οχήματα. Από το συμβάν δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Στο σημείο μετέβη αδειοδοτημένος δύτης, ο οποίος διαπίστωσε την εμπλοκή του κάβου και ξεκίνησε τις διαδικασίες αφαίρεσής του. Παράλληλα, διενεργήθηκε έλεγχος από προσοντούχο επιθεωρητή της Λιμενικής Αρχής. Κατόπιν προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης, το πλοίο δύναται να συνεχίσει τους πλόες του σύμφωνα με τα εν ισχύ πιστοποιητικά του, καθώς και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα. Με σχετική ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το σημερινό εγκεκριμένο δρομολόγιο του πλοίου παρέμεινε ανεκτέλεστο, ενώ με μέριμνα της εταιρείας οι επιβάτες πρόκειται να προωθηθούν στους προορισμούς τους.

*****

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Πόρου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για ακυβερνησία ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Γαλλίας, λόγω μηχανικής βλάβης, με εννέα αλλοδαπούς επιβαίνοντες (8 υπηκόους Γερμανίας και 1 υπήκοος Σερβίας), στη θαλάσσια περιοχή στενού Πόρου. Αμέσως, στην περιοχή μετέβησαν ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) και η επιβατηγός-λάντζα (Ε/Γ-λάντζα) «ΤΖΩΝ ΝΑΚΗΣ» Ν.Π. 22. Το Ι/Φ, με τη συνδρομή του «ΤΖΩΝ ΝΑΚΗΣ» και με τη συνοδεία του ΠΛΣ, κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι του Πόρου, με τους επιβαίνοντές του καλά στην υγεία τους. Από το Λιμεναρχείο Πόρου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ι/Φ, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί. Από το συμβάν δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Καλύμνου για την ύπαρξη αλλοδαπών στο λιμάνι της Ψερίμου. Αμέσως, για την περιοχή απέπλευσε Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), όπου εντόπισε δέκα αλλοδαπούς (8 άνδρες και 2 ανήλικους) και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλύμνου. Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, εκκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από την περιοχή «TORGUTREIS» της Τουρκίας, ενώ ο κυβερνήτης του ταχυπλόου (Τ/Χ) σκάφους, αφού τους αποβίβασε, εκκίνησε με προορισμό τις τουρκικές ακτές. Οι αλλοδαποί, κατά δήλωσή τους, κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ έκαστος, για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καλύμνου, ενώ οι αλλοδαποί πρόκειται να μεταφερθούν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή του νησιού.

*****

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Αίγινας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ακυβερνησία ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους, ελληνικής σημαίας, με τέσσερις αλλοδαπούς επιβαίνοντες (υπηκόους Ηνωμένου Βασιλείου), στη θαλάσσια περιοχή έξωθεν του λιμένα της Αίγινας, λόγω εμπλοκής ιστίων και αδυναμίας χρήσης μηχανής. Αμέσως, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο σημείο έσπευσαν ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) και το ιδιωτικό σκάφος «ΑΣΤΡΟΠΕΛΕΚΙ 4» Τ.Α. 264, προς παροχή συνδρομής. Το Ι/Φ κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμάνι της Αίγινας, συνοδεία του ΠΛΣ και του «ΑΣΤΡΟΠΕΛΕΚΙ 4», όπου προσέδεσε με ασφάλεια. Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ιστιοφόρου μέχρι την προσκόμιση βεβαίωσης αποκατάστασης της βλάβης από τον αρμόδιο οργανισμό που το παρακολουθεί. Από το συμβάν δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διακομίστηκε, από το λιμάνιτης Κέρκυρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 16χρονη, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σχετικές εικόνες