Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Καλών Λιμένων για την ύπαρξη αλλοδαπών στην παραλία Άρβης δήμου Βιάννου. Στο σημείο μετέβησαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν 38 αλλοδαπούς (36 άνδρες, 1 γυναίκα και 1 ανήλικο), οι οποίοι μεταφέρθηκαν, συνοδεία στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.), στο λιμάνι του Ηρακλείου. Κατά τη διενεργούμενη προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, αναγνωρίστηκε ένας 27χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Νότιου Σουδάν) ως ο διακινητής των υπολοίπων και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» και του άρθρου 306 Π.Κ. «Έκθεση». Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 11.04.26 από το Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα το χρηματικό ποσό των 5.000 δηναρίων Λιβύης. Η λέμβος μεταφοράς των αλλοδαπών καταστράφηκε, ενώ κατασχέθηκε ο εξωλέμβιος κινητήρας.
*****
Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές των Καλών Λιμένων και του Κόκκινου Πύργου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή συνδρομής σε μια λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 32 ν.μ. νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων. Οι 60 αλλοδαποί (48 άνδρες και 12 ανήλικοι) αρχικά περισυλλέχθηκαν από ένα φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο σημαίας Παναμά και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με σκάφος της δύναμης Frontex στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν συνοδεία στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου στο λιμάνι του Ηρακλείου.
*****
Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Ιεράπετρας και των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή συνδρομής σε μια λέμβο σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 16,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας. Οι 61 αλλοδαποί (άνδρες)περισυλλέχθηκαν από σκάφος της δύναμης Frontex και έπειτα μετεπιβιβάστηκαν σε Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (ΠΛΣ) προκειμένου αποβιβασθούν στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Στη συνέχεια, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν συνοδεία στελεχών του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας σε προσωρινό χώρο φύλαξης. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας.
*****
Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Θεσσαλονίκης για πτώση ενός άνδρα στη θάλασσα, στην μαρίνα Καλαμαριάς. Αμέσως, στο σημείο μετέβησαν ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), καθώς και ένα Περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, όπου διαπίστωσαν ότι πρόκειται για 55χρονο ημεδαπό. Ο 55χρονος, ευρισκόμενος υπό την επήρεια αλκοόλ έπεσε στη θάλασσα και ανασύρθηκε με τη συνδρομή διερχόμενων πολιτών, έχοντας τις αισθήσεις του. Στη συνέχεια, διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως Θεσσαλονίκης για την παροχή ιατρικής φροντίδας.
*****
Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Λευκάδας και του Νυδρίου από το κέντρο Άμεσης Δράσης και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ότι έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης ένας 56χρονος αλλοδαπός επιβάτης (υπήκοος Ελβετίας) ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Μεγανησίου, λόγω τραυματισμού του στα δάκτυλα του αριστερού του χεριού. Το Ι/Φ σκάφος κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι του Νυδρίου Λευκάδας όπου ο 56χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Νυδρίου του Λιμεναρχείου Λευκάδας.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-55χρονου, από το λιμάνι της Αίγινας στο λιμάνι του Πειραιά, με Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και
-80χρονου, από το λιμάνι της Σαμοθράκης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.