
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Αγίας Γαλήνης, των Καλών Λιμένων και της Ιεράπετρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή συνδρομής σε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή 28 ν.μ. νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας. Αμέσως, στο σημείο μετέβη ένα Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), όπου εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε τους πενήντα αλλοδαπούς επιβαίνοντες (39 άνδρες, 1 γυναίκα και 10 ανήλικους). Ακολούθως, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν αρχικά στους Καλούς Λιμένες και στη συνέχεια στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ πρόκειται να προωθηθούν στο ΚΥΤ Μαλακάσας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 22χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Αιγύπτου), ως ο διακινητής των υπολοίπων, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 (Διευκόλυνση) και του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση). Σύμφωνα με δήλωση των αλλοδαπών, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 03-06-25 από την περιοχή Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 13.000 δηναρίων Λιβύης - 100.000 λίρες Αιγύπτου, για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.
*****
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Αγίας Γαλήνης, των Καλών Λιμένων και του Κόκκινου Πύργου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή συνδρομής σε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή 13 ν.μ. νοτιοανατολικά της Γαύδου. Αμέσως, για το σημείο απέπλευσε ένα Πλοίο της δύναμης Frontex, το οποίο εντόπισε μία πνευστή λέμβο και περισυνέλεξε τους τριάντα δύο (32) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (όλοι άνδρες).
Στη συνέχεια, το σκάφος της δύναμης Frontex προσέγγισε ένα ιστιοφόρο (Ι/Φ) σκάφος σημαίας Μεγάλης Βρετανίας στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Γαύδου και παρέλαβε τέσσερις (04) αλλοδαπούς άνδρες που είχαν περισυλλεγεί νωρίτερα από το πλήρωμα του Ι/Φ από ένα κινδυνεύον σκάφος εντός Αιγυπτιακού θαλάσσιου χώρου ευθύνης έρευνας-διάσωσης. Ακολούθως, όλοι οι αλλοδαποί αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, οι 32 σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων και οι 4 σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο. Προανακρίσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων και από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου αντίστοιχα.
*****
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Λέρου ότι ένα ιστιοφόρο (Ι/Φ) σκάφος σημαίας Γερμανίας εντόπισε δύο (02) σορούς στη θαλάσσια περιοχή 1 ν.μ. νότια της Πηγανούσας. Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν ένα σκάφος της δύναμης της Frontex και ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο οποίο επέβαινε ένας ιδιώτης δύτης. Το σκάφος της δύναμης Frontex εντόπισε και ανέσυρε μία γυναίκα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς τις αισθήσεις της και την μετέφερε στο λιμάνι της Λέρου. Η γυναίκα παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Πραγματοποιήθηκαν έρευνες προς εντοπισμό και της δεύτερης σορού από το σκάφος της δύναμης Frontex και το ΠΛΣ, με αρνητικά αποτελέσματα. Οι έρευνες συνεχίζονται, στο πλαίσιο περιπολιών. Η σορός της γυναίκας πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.
*****
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σαλαμίνας για περιστατικό βύθισης ενός αλιευτικού (Α/Κ) σκάφους που ελλιμενιζόταν στην περιοχή Μεγάλη Σκάλα του λιμένα Βουρκαρίου Σαλαμίνας. Αμέσως στελέχη της Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στο σημείο όπου διαπίστωσαν ότι ένα Α/Κ σκάφος είχε βυθιστεί από την μία πλευρά και παραμένει στην επιφάνεια διότι ήταν πλαγιοδετημένο με κάβους στην προβλήτα. Από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας έγινε τοποθέτηση φραγμάτων και άλλων αντιρρυπαντικών υλικών για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ παρατηρήθηκε μικρή ποσότητα ρύπανσης εντός του τοποθετημένου φράγματος, η οποία απορροφήθηκε με αντιρρυπαντικές πετσέτες. Το Α/Κ σκάφος πρόκειται να ανελκυστεί με μέριμνα του ιδιοκτήτη του, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-91χρονου και 23χρονου, από το λιμάνι του Πίσω Αετού Ιθάκης στο λιμάνι της Σάμης Κεφαλληνίας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. και
-21χρονης, από το λιμάνι της Σκιάθου στο λιμάνι του Βόλου, με το Ε/Π – Τ/Ρ σκάφος «ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ» Ν. ΣΚ. 46.