Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στο στενό Καφηρέα – Βύθιση σκάφους στη Θάσο – Ακυβερνησία Ι/Φ σκάφους στη Νεάπολη Βοιών – Διακομιδή ασθενών

Share:    

Ενημερώθηκαν, πρωινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Λαυρίου, Ραφήνας, 'Ανδρου και Καρύστου, ότι το Ε/Γ-O/Γ “AQUA STAR” Ν.Π. 12513 με 375 επιβάτες, 114 Ι.Χ., 5 Φ/Γ και 49 μέλη πληρώματος, ενώ εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από τον λιμένα Καβάλας για λιμένες ν. Λήμνου - ν. Αγίου Ευστρατίου και Λαυρίου, παρουσίασε βλάβη στην δεξιά κύρια μηχανή.

Το ανωτέρω πλοίο κατέπλευσε αυτοδύναμα στον λιμένα Λαυρίου , όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι επιβάτες.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου, απαγορεύτηκε αρχικά ο απόπλους του “AQUA STAR”, ενώ κατόπιν προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης/αποκατάστασης της βλάβης από τον νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο, επετράπη η συνέχιση των πλόων του για εκπλήρωση των δρομολογιακών υποχρεώσεών του.

*****

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Θάσου, για βύθιση του ερασιτεχνικού σκάφους “ΝΗΣΟΣ ΚΟΙΝΥΡΑ” Λ.Κ. 2792, σε βραχώδη ακτή “ΚΟΙΝΥΡΩΝ” Θάσου.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου διαπίστωσαν, ότι το εν λόγω σκάφος είχε ανατραπεί, ενώ βρίσκονταν αγκυροβολημένο σε μικρό βάθος κοντά σε βραχώδη ακτή, χωρίς επιβαίνοντες.

Προανάκριση διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Ενημερώθηκαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι Λιμενικές Αρχές Γυθείου, Νεάπολης Βοιών και Κυθήρων, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για ακυβερνησία του Ι/Φ σκάφους ''LIBERTAS'' σημαίας Η.Π.Α., λόγω μηχανικής βλάβης, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην θαλάσσια περιοχή 5,5 ν.μ. νοτιοανατολικά Ακρωτηρίου Ταινάρου.

Στην περιοχή έσπευσαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το Ε/Γ – Λάντζα “ΜΑΧΗ” N.N. 11.

Το εν λόγω ιστιοφόρο εντοπίστηκε με τους επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους, ενώ στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε από το “ΜΑΧΗ”, με την συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στον λιμένα Νεάπολης Βοιών, όπου προσέδεσε με ασφάλεια.

Από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''LIBERTAS'' μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης/ζημιάς και την προσκόμιση βεβαιωτικού/εγγράφου από κατάλληλο πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από την αρμόδια αρχή κράτους σημαίας, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

*****

Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής διακομίσθηκαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από τον λιμένα ''ΑΓΝΩΝΤΑ'' ν. Σκοπέλου στον λιμένα Βόλου, με το Ε/Π-Τ/Ρ ''ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ'' Ν.Π. 10001, ένας 18χρονος και ένας 21χρονος, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.